SCHMIDT JASAN IZ WASHINGTONA: ‘Vojska Republike Srpske neće biti formirana!’

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt je u Washingtonu, gdje se sastaje s najvišim američkim diplomatima kako bi razgovarao o situaciju u BiH.

Tom je prilikom Schmidt dao intervju za Glas Amerike govori o ciljevima boravka u SAD-u te sumira iskustva svog kratkog, ali dinamičnog diplomatskog angažmana u Bosni i Hercegovini.

Scmidt je mišljenja kako se Daytonski sporazum ne poštuje i da je njegov cilj najviše američke dužnosnike detaljno upoznati sa situacijom u toj zemlji.

“U svom nedavnom izvještaju upućenom generalnom sekretaru UN-a, tvrdite da je BiH u najopasnijem položaju od rata. Spominjete potencijalnu ‘nepopravljivu štetu’ ako se stvari nastave. Jesam li u pravu”, pitao je novinar.

“To je točno. Ne mislim na vojno povećanje napetosti, već na nefunkcionalnost države u cjelini. Neki ne prisustvuju nijednoj sjednici parlamenta, vlade, predsjedništva. Dakle, oni ne donose nikakve odluke. Na primjer, nemamo budžet. Postoji samo privremeni budžet. Ova disfunkcionalnost se prelijeva u destruktivnu situaciju. Država neće moći djelovati ako im ne pomognemo da se vrate za stol”, rekao je.



Ustanovio je kako se vojska Republike Srpske sigurno neće formirati i da je vrlo jasno koje su posljedice toga.

“Mislim da je dobra vijest da zajedno možemo riješiti mogućnost jednostranog raspuštanja vojske. Vojska Republike Srpske neće biti formirana. Posljedice toga su vrlo jasne, uključujući i moju stranu. Nakon što sam razgovarao sa generalnim tajnikom NATO-a prošlog tjedna, rekao bih da se ne radi o povećanju prisustva, već o prisustvu koje se može smatrati opredjeljenjem međunarodne zajednice da doprinese implementaciji Daytona”, rekao je Schmidt odgovarajući na pitanje o prisustvu vojske za koju je zadužena EU kroz operaciju Althea.

“To znači da treba postojati suradnja između Europske unije i NATO-a. NATO je prisutan u Sarajevu. Trebalo bi biti jasno da ako se stvari zakompliciraju, da Europska unija, EUFOR i NATO, preko takozvane komandne strategije „Berlin plus“ mogu povećati svoje prisustvo. Ne vidim potrebu za tim u ovom trenutku, ali mislim da moramo biti svjesni situacije”, rekao je Schmidt na konstataciju da Althei nedostaje oko 4.300 vojnika kako bi bila vjerodostojno sredstvo odvraćanja.

Schmidt kaže kako Europa i Zapad imaju strateški interes da ova regija ostane stabilna jer bi se eventualni raspad odrazio na cijelo susjedstvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI