SCHOLZ, MACRON I DRAGHI DOPUTOVALI U KIJEV: Iako se posjet očekivao, nije bio najavljen

Guliver image/AP Photo/Yuriy Vasilenko

Rat u Ukrajini i dalje traje, a unatoč tome Ukrajina nije odgovorila na ruski ultimatum za predaju Sjeverodonecka, gdje se i dalje vode najjače borbe.

Ruska vojska nadzire veći dio toga grada u kojemu su tisuće ljudi bez struje i nužnih potrepština, a ukrajinska strana ističe kako je više od 500 civila u tvornici kemikalija Azot, zajedno s ukrajinskim vojnicima.

Ponovno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao zapad da hitno pošalje proturaketno oružje. Upozorio je da ruske ambicije neće stati na Ukrajini nego sežu od Sofije do Varšave i Baltika.

U četvrtak su iznenada u Kijev doputovali njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi. Zbog sigurnosnih razloga njihov posjet nije najavljen. Svojim dolaskom u Kijev žele pokazati potporu Ukrajini.

Njihov posjet organiziran je dan ranije nego što će Europska komisija izdati preporuku u vezi statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU. Kandidatura Ukrajine za članstvo u EU je nešto prema čemu su najveće europske države bile suzdržane.



Macron podupire Ukrajinu, a to je rekao i u svom govoru u srijedu u Rumunjskoj. Napomenuo je da je “vrijeme da Europa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene europske ambicije”.

“Nalazimo se na točki kada moramo slati jasne političke signale, mi Europljani, prema Ukrajini i njenom narodu koji se herojski odupire”, naglasio je Macron. No, nije otkrio detalje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI