SCHOLZ OBEĆAO POMOĆ: Njemačka izdvojila dvije milijarde eura za nabavu oružja, Ukrajina traži teško naoružanje

Foto: Hina/EPA/MARKUS SCHREIBER / POOL

Njemački kancelar Olaf Scholz Ukrajini je obećao financiranje direktne isporuke oružja njemačke proizvodnje, piše Deutsche Welle, a prenosi Jutarnji list.

Njemačka vlada je u petak već odlučila potrošiti ukupno dvije milijarde eura za nabavu novog naoružanja. Pored toga, Njemačka, kao predsjedateljica skupine gospodarski najjačih zemalja G7, također osjeća obvezu ostvariti cilj da Ukrajini isplati 50 milijardi eura financijske pomoći, rekao je Scholz poslije video konferencije sa zapadnim šefovima država i vlada skupine G7 i istočnoeuropskim partnerima u NATO-u.

“Zamolili smo njemačku industriju naoružanja da nam kaže koji materijal mogu isporučiti u bliskoj budućnosti. Ukrajina je izabrala što hoće s tog popisa, a mi im dajemo novac za kupovinu. To, kao i do sada, uključuje protutenkovsko oružje, protuzračnu opremu, streljivo i sve što se može koristiti u topničkoj borbi”, izjavio je.

Međutim, Njemačka je došla do svoje granice kada je u pitanju isporuka oružja iz vlastitih zaliha, objasnio je Scholz i dodao da “mora biti zajamčena vlastita sposobnost obrane Njemačke”.

Ukrajini to nije dovoljno i traži i dalje teško naoružanje – “njemačka oklopna vozila tipa Marder kojih njemačka vojska ima 400, a trenutno koristi samo mali broj” – kako je to poslije Scholzovog nastupa rekao nezadovoljni ukrajinski veleposlanik Andrij Melnik za drugi program njemačke televizije ZDF.



Na pitanje novinara o kritikama da Njemačka isporučuje premalo oružja, Scholz je ukazao na druge zemlje:

“Oni koji su u poziciji koja je usporediva s Njemačkom ponašaju se isto kao mi. Smisleno je isporučiti sustave naoružanja s kojima je ukrajinska vojska već upoznata. Njemačka je to učinila. Ali mogućnosti su sada iscrpljene”, istaknuo je.

Ako istočnoeuropski NATO-partneri žele Ukrajini isporučiti oružje sovjetske proizvodnje iz svojih starih zaliha, a zatim za sebe “nabaviti zamjenu”, Njemačka će i tu biti “od pomoći”, naglasio je Scholz.

Osim toga, Njemačka već isporučuje Ukrajini “oružje značajne udarne snage” i nastavit će to činiti.

“Mi isporučujemo oružje koje se može koristiti na velikim udaljenostima, uključujući i borbe koje se sada vode”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI