SDP će podržati Istanbulsku konvenciju, ali samo pod ovim uvjetom

Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je poručio da će SDP podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda, te ponovio zauzimanje za borbu protiv nasilja nad ženama i bilo kakve diskriminacije drugačijih osoba po bilo kojoj osnovi.

 

“Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba”, poručio je Bernardić.

“Svi smo mi ljudi i imamo slične potrebe i snove, istu želju za uspjehom i srećom. Zašto nas dijeliti, pogotovo ne po ovoj osnovi”, istaknuo je.

Upitan gdje vidi poveznice između Konvencije i gay, transrodnih i LGBT osoba, s obzirom da se u konvenciji ta populacija ne spominje, Bernardić se pozvao na članak 4. točku 3. Konvencije u kojoj se, kaže, navodi da će stranke osigurati provedbu odredaba konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, kao što su spol, rod, rasa, boja kože, nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinsko stanje, invaliditet…



“Za nas je prvi uvjet da nitko ne smije biti diskriminiran, a naša obveza da žene budu zaštićene od nasilja. No, došlo je i vrijeme da u Hrvatskoj jasno kažemo da smo ‘svi mi ljudi’ i da ne smije biti nikakve diskriminacije ‘drugih i drugačijih’”, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare posvećenoj aktualnim političkim pitanjima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI