SDP I MOŽEMO POTPISALI SPORAZUM: Grbin branio Tomaševića oko Holdinga: ‘To nije zadaća Povjerenstvo’

Platforma Možemo! i SDP su danas u 13 sati potpisali sporazum o suradnji u Zagrebu.
Pred zgradom zagrebačke Gradske skupštine na konferenciji za novinare govorili su gradonačelnik i čelnik Možemo! Tomislav Tomašević te predsjednik SDP-a Peđa Grbina.

Sporazum im osigurava većinu u Gradskoj skupštini koju će voditi SDP-ovac Joško Klisović.

“Nakon konstruktivnih razgovora postigli smo dogovor i potpisali koalicijski sporazum koji sadrži 28 programskih ciljeva koji želimo postići kao vladajuća većina u Skupštini, teme su obnova nakon potresa, transparentnost gradske uprave, ubrzavanje obnove nakon potresa, reforma gradskih poduzeća da imamo manji broj gradskih ureda, optimalniju upravu, digitalizaciju. Sporazum sadrži dogovor oko političkih funkcija Skupštine, predsjedništvo će biti SDP-ovo, dva potpredsjednika idu Možemo!. Predsjednička mjesta 14 mjesta idu Možemo!, 4 mjesta SDP-u. Imao i godišnje vrednovanje ostvarenja programskih ciljeva da možemo pratiti dinamiku onoga što smo obećali”, rekao je Tomašević.


Nakon njega nasmijani Peđa Grbin je kazao da je sporazum zalog za budućnost.

“Pregovori su protekli u nevjerojatno konstruktivnoj atmosferi, naši programi su komplementarni. Jedan je uvođenje gradske riznice i osigurati platformu da svi koji vide korupciju imaju gdje prijaviti. Ovaj sporazum osigurava Zagrebu da se u iduće 4 godine počne transformirati kako smo mi i Možemo! govorili u kampanji”, rekao je Grbin.Dodao je da je Povjerenstvo za odlučivanje i sukobu interesa nakon imenovanje Uprave Holdinga reagiralo na temelju članka za koji je jučer tražilo da se makne iz zakona.
“Uz svo dužno poštovanje prema njima, to nije zadaća Povjerenstva za sukob interesa, već zakonodavstva, pozivam Vladu da prijepor oko tumačenja zakona otklonimo zajedno u Saboru, očekujem od Vlade da uputi izmjenu zakona o lokalnoj samoupravi ili izmjenu zakona o sukobu interesa da bi bilo jasno kako se imenuje u trgovačkim društvima”, rekao je Grbin.

Novinare je zanimalo smeta li mu što ga Tomašević nije informirao o imenovanju u Holdingu.

“Obavijestio nas je da to mora napraviti, a mi koji smo 2012. glasali za taj zakon smo znali da je to u njegovoj nadležnosti”, rekao je Grbin.

Tomašević je komentirao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o pokretanju postupka protiv njega.

“Skupština nije bila konstituirana, bilo je potrebno hitno djelovanje, odluka je pravno valjana, radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi koja traje više od osam godina, poštujem rad Povjerenstva, no ovaj put su pogriješili, dosadašnje njihovo tumačenje da u slučaju kolizije dvaju zakona je da je Zakon o lokalnoj samoupravi kasniji i taj se primjenjuje. Ovdje smatram da bi tumačenje čl.15 stavak 2 bilo u suprotnosti sa zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je kasniji. Zašto su 15. svibnja poslali tu uputu, a nekoliko dana nakon toga uputili u Sabor da traže da se briše taj članak 15”, rekao je Tomašević.

Novinare je zanimalo je li tijekom kampanje obećavao da će objavljivati javne natječaje?
“Bilo je govora o javnim natječajima, većina članova uprave Holdinga će biti izabran na natječajima, mi smo imenovali minimalan broj članova Uprave. Kada smo vidjeli kakvo je stanje, odlučili smo donijeti odluku u ponedjeljak, odmah smo to komunicirali javnosti. Mislim da smo jasno i odmah komunicirali prema javnosti. GONG ima pravo na svoje mišljenje, većina članova Uprave Holdinga bit će izabrana na natječaju.”, rekao je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI