SDP OTKAZAO TISKOVNU KRAJ HOS-ovog SPOMENIKA: Franić uputio oštru i nedvosmislenu poruku Plenkoviću o ZDS

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Na današnji dan prije 80. godina 10. travnja 1941., osnovana je Nezavisna Država Hrvatska.

Ovaj dan i dalje izaziva kontroverze u Hrvatskoj pa i nakon 80 godina kao i pozdrav ‘Za dom spremni’ o kojem se ovih dana naveliko priča u vidu novog Zakona vezanih za taj pozdrav. O tome je prije nekoliko dana govorio i sam premijer Plenković.

SDP je o tome htio jutros govoriti ispred spomenika HOS-u u Splitu no na krjau su istu press konfernciju otkazali i oglasili su se priopćenjem

Pozdrav ZDS treba zabraniti, jasni su u SDP-u

“Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba zabraniti. U svim kontekstima, pa i u ovom kad se taj pozdrav pokušava legalizirati pod krinkom čuvanja vrijednosti Domovinskog rata! Plenkoviću, dosta je pretvaranja. Trebamo jasnu zakonsku zabranu. I sada postoji pravni temelj za procesuiranje, ali smo ipak donekle u sivoj zoni, čak i kad se pozivamo na Ustav i presudu Ustavnog suda. HDZ-ova vlast, ovisno o dnevno-političkoj isplativosti i potrebi koketiranja s ekstremnom desnicom, često odgovornost prebacuje na policiju i DORH, umjesto da jasnim zakonskim odredbama zabrani ustaško znakovlje i pozdrav” – poručio je priopćenjem Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita.Danas su se u 9 sati, sat vremena prije pripadnika IX. bojne HOS-a, kraj spomenika palim pripadnicima na Splitu 3, trebali okupiti splitski SDP-ovci predvođeni predsjednikom Goranom Koturom i kandidatom za gradonačelnika Antom Franićem.

Namjeravali su reći koju o pozdravu ‘Za dom spremni’ koji se redovito, iz godine u godinu, na 10. travnja, dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, izvikuje pred spomenikom. U posljednji tren tiskovna konferencija je otkazana, a SDP-ovci su poslali priopćenje u kojem su još  posebno istaknuli:

“Jedno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima koji dali svoje živote u obrani Hrvatske, a nešto sasvim drugo i loše pokušaj oživljavanja izdajničkog i genocidnog režima NDH od 1941. do 1945. i to u Splitu, koji je bio najbolji u Hrvatskoj po sudjelovanju svojih građana u antifašističkoj borbi. Hrvatska je bila među pobjednicama Drugog svjetskog rata i ne pristajemo da se našu domovinu gura među gubitnice. Ustaše i Ante Pavelić bili su zadnji bijedni poslušnici nacističke Njemačke i fašističke Italije i Mađarske, poklanjali su svoj teritorij, donosili rasne zakone i vršili genocid. Onaj tko njih veliča, podržava i one koji osporavaju današnje granice Republike Hrvatske.

Premijeru Plenković, ne postoji prihvatljiv kontekst za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. U potpunosti podržavam predsjednika Milanovića koji odlazi s mjesta gdje se ističe taj pozdrav. Zoran Milanović takvim svojim potezima u praksi provodi građanski odgoj, a mi se zalažemo da se Građanski odgoj uvede u splitske škole. General Gotovina je rekao: ‘Rat je gotov, okrenimo se budućnosti’. Kako bismo se zaista okrenuli budućnosti, moramo poštovati hrvatski Ustav, po kojem je moderna Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe i Domovinskog rata, istaknuli su u splitskom SDP-u u svom priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI