SDP-ovac ŽELI VELIKU KOALICIJU: ‘Koalicijom SDP-a i HDZ-a dobili bi stabilnu vladu’

screenshot

"Ako ni mi ne budemo u stanju osigurati stabilnost s našim partnerima, onda ne znam što je treća opcija kako bi se to ostvarilo", dodao je Klisović

SDP-ov Joško Klisović za N1 televiziju komentirao je trenutno stanje na hrvatskoj političkoj sceni i mogućnost velike koalicije.

“Nestabilnost s kojom smo suočeni zadnje dvije godine šteti našoj zemlji, de facto sve stoji, gospodarstvo čeka zakone za restrukturiranje, državna uprava je u leru, ništa ne ide u smjeru kojim bi trebalo ići. Druge države, uključujući i one u našem susjedstvu, poprilično idu dalje. Evidentno je da to HDZ ne može napraviti sa svojim partnerima, ključ je da idemo na nove izbore”, kazao je Klisović.

Novi izbori ne bi donijeli ništa novo?

“Kada se slažu koalicije onda u koalicijskim sporazumima ne bi smjelo stajati, kako smo mi imali, da se ne smije koalirati s tim i tim. Treba se dopustiti sloboda strankama da idu s kim žele, ali to neka u kampanji kažu. Na taj se način birači neće osjećati prevarenima ako se ode u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om. Ako HDZ nije u stanju osigurati sigurnost Vlade, a očito nije, možda će SDP biti u stanju, ako pobijedimo na mogućim izborima. Ako ni mi ne budemo u stanju osigurati stabilnost s našim partnerima, onda ne znam što je treća opcija kako bi se to ostvarilo”, dodao je.

Velika koalicija kao rješenje



Na pitanje je li rješenje velika koalicija, odgovorio je: “Možete reći da je SDP slab i da ne može dobiti dovoljno glasova birača da ide samostalnosti ili s partnerima napravi koaliciju, ali pustimo vremenu da pokaže, da vidimo je li SDP u stanju to napraviti, iznenaditi nas, pogotovo skeptike. Ja kao član SDP-a vjerujem i učinit ću sve da dobijemo izbore i napravimo stabilnu Vladu s partnerima. Ako to ne bude moguće treba vidjeti što se da napraviti kako bi se osigurala stabilnost zemlje, prvenstveno politička. Odgovorni političari se moraju susresti i s takvom dilemom, imate koalicijski sporazum s partnerima da nećete koalirati s HDZ-om, ali sutra kada završe izbori i kada dobijemo jednaku konfiguraciju u Hrvatskom saboru, ako dobijemo jednaku nestabilnost, treba vidjeti što je sljedeće”.
Stranke bi mogle izgubiti prepoznatljivost kod birača

Koje su prednosti, a koje manjkavosti takve velike koalicije SDP-a i HDZ-a?

“Razlog ‘za’ je taj što dobivamo stabilnu Vladu koja je u stanju poduzeti stvarne reformske mjere, da nema više pljuvanja u juhu ili osujećivanja takvih stvari. Loše strane su da vi počinjene gubiti prepoznatljivost kod nekih birača, to se sada sigurno događa i kod HNS-a”.

Ne bojite se da bi SDP kao junior partner potpuno izgubio prepoznatljivost?

“SDP ne može biti junior partner, ili ulazi ravnopravno ili ne ulazi”, zaključio je Klisović za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI