SDP-ovci BAČENI U OČAJ! VEĆ SE ŠALE SAMI SA SOBOM! Vratila se bivša članica koja ih je tužila i dobila važan zadatak: ‘Pobjeda nam je sada zajamčena’!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uspjeh SDP-a u Zagrebu je zajamčen čim se u kampanju uključila Danica Juričić-Spasović. Tako sarkastično komentiraju socijaldemokrati angažman bivše glasnogovornice svoje stranke u kampanji koju vodi njihov gradonačelnički kandidat Joško Klisović. Kako kažu, njezinim su ulaskom u Klisovićevu kampanju šokirani te se pitaju koja je uopće njezina uloga i zbog čega ju je Klisović angažirao.

Pogotovo sada, u finišu kampanje, kada bi se trebao fokusirati na mogući ulazak u drugi krug koji mu ugrožava Jelena Pavičić-Vukičević, Bandićeva nasljednica koja se, kako tvrde u SDP-u, nametnula svojom energijom.

Put Londona

Energija je ono što njihovu kandidatu nedostaje, vjeruju u najvećoj oporbenoj stranci, te naglašavaju kako Klisović u kampanji sve više pokazuje kako s gradskom politikom nije upoznat pa se pitaju bi li ipak bilo bolje da se u utrku za Zagreb uključio Gordan Maras. U dijelu Partije sumnjaju u Klisovićeve namjere pa strankom kruže priče na razini teorija zavjere. Naime, kako tvrde teoretičari, Klisović se kampanji priključio “tek toliko da bi je odradio”, no on zapravo već ima dogovor s kumom Zoranom Milanovićem o svom diplomatskom angažmanu pa bi tako nakon lokalnih izbora trebao krenuti put Londona na veleposlaničku poziciju, gdje mandat uskoro istječe Plenkovićevu kumu Igoru Pokazu. Kako su diplomatske pozicije dio dogovora između premijera i Plenkovića, u SDP-u se smatra da će Klisovićev kum Milanović inzistirati na njegovoj veleposlaničkoj fotelji, koja će biti preduvjet za odlazak HDZ-ova Davora Ive Stiera u Vatikan.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dok se to ne dogodi, ako se uopće dogodi, u stranci se bave Danicom Juričić-Spasović koja im je trn u oku i zato što protiv SDP-a vodi sudski spor. Međutim, čini se kako joj to Peđa Grbin ne zamjera jer je zapravo i prije sudjelovala na partijskim radionicama te je vodila treninge SDP-ovki za njihove javne nastupe pa se tako, recimo, pojavila na Forumu žena SDP-a na Sljemenu, gdje se održavao medijski trening s temom lokalne politike i komunikacijskih metoda. Dok je profesorica Marijana Grbeša sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti SDP-ovkama objašnjavala teoretski dio, bivša stranačka zaposlenica Juričić-Spasović objašnjavala im je kako teoriju provesti u praksu.

Neuspješne tužbe

Inače je Juričić-Spasović prije dolaska u SDP vodila kabinet bivšega predsjednika Ive Josipovića, dok ju je na poziciju stranačke glasnogovornice zaposlio Milanović. No i tada su u Partiji kritizirali njezin izbor tvrdeći kako je u pozadini njezina angažmana bliskost Milanovićeve supruge Sanje s njezinim suprugom Vitomirom Spasovićem, s kojim je surađivala na projektu promocije svakodnevnog vježbanja u školama. U SDP-u ni sada ne odbacuju mogućnost da je Milanović imao prste u njezinu novom angažmanu, no podsjećaju i na probleme koje je stranci izazvala nakon dolaska Davora Bernardića koji je s njom imao ozbiljnih neugodnosti nakon što je odlučio srediti stranačke financije.



U to doba na društvenim mrežama u pitanje je dovedena visoka plaća koju je Juričić-Spasović imala pa je bila prisiljena potpisati ugovor pristajući na manju plaću, a ujedno odustajući od posla stranačke glasnogovornice. Nastavila je voditi medijske treninge, odrađivala je kampanju Tatjane Štimac-Bobačić za Dubrovnik, međutim, njezino radno mjesto s vremenom se ukinulo, a ona dobiva poslovno uvjetovan otkaz pa se odlučuje tužiti SDP zahtijevajući odštetu od 70 tisuća kuna, a uz ostalo, u tužbi je spominjala i mobing. Međutim, na sudu gubi, a SDP u svojoj obrani odbacuje teze o mobingu, naglašavajući kako je otkaz dobila jer im njezino radno mjesto više nije bilo potrebno.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Tu bi tužbu SDP-ovci svojoj bivšoj glasnogovornici još i oprostili da iza nje stoje uspjesi, no kako naglašavaju, ona se sa svojim kampanjama baš i nije proslavila, a osim toga, poznata je po tome što je tužila sve svoje poslodavce, ali je sve tužbe izgubila. Posao je u međuvremenu pronašla u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u stranci sumnjaju da to može zahvaliti pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Ogromna plaća

Iako je na Ibleru sasvim solidno zarađivala, bivša Milanovićeva glasnogovornica s kolegicom Leaković u SDP-u će ostati poznata i po osnivanju sindikata, i to s namjerom čuvanja visoke plaće koju je imala. Inače je Juričić-Spasović bivša novinarka koja je kao Josipovićeva savjetnica zarađivala više od 18 tisuća kuna, a u Ured bivšega predsjednika stigla je kao nezaposlena. Josipoviću je kampanju vodila kao nezaposlena pa ju je angažirao i odlučio nagraditi za minuli rad, vjeruju i danas u najvećoj oporbenoj stranci, premda je Juričić-Spasović ranije tvrdila kako je u novinarstvu postigla sve što se može postići, predstavljajući se kao istraživačka novinarka.

Ova strastvena zaljubljenica u džogiranje zapravo je na Pantovčaku nazivala novinare kada joj se tekst o Josipoviću ne bi svidio, a razlog njezina izlaska iz novinarstva svojedobno je objašnjavala nekadašnja urednica Business.hr-a Đurđica Klancir, kritizirajući rad svoje bivše kolegice. Kako je tada navodila, osim visokih računa za telefone, ni po čemu se nije posebno isticala. Štoviše, s većinom tekstova koje im je slala imali su problema. Kolege su je na to više puta upozoravali, a nakon uvida u statistiku njezinih tekstova, Klancir je ljubazno pokušala razgovarati s njom o mirnom razlazu i eventualnom dogovaranju otpremnine.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

“Tražila je pisani otkaz te smo cijeli predmet prepustili pravnoj službi. Ni u jednom trenutku nije se vodio razgovor o profesionalnim pitanjima niti ima razloga za to”, pisala je svojedobno Klancir, a slučajem kolegice Juričić-Spasović bavio se i novinar Željko Peratović, također problematizirajući njezin rad.

“Kolegica je izvrsno plaćena, a ne radi koliko se od nje traži. Ne sviđaju joj se pojedini urednici, a sama je u jednom dopisu napisala da ne vidi svoju budućnost u Business.hr-u pa smo joj spornog dana ponudili sporazumni prekid radnog odnosa uz otpremninu. To su činjenice i prava pozadina njezina spora s redakcijom”, objašnjavao je Peratović.

Konačna propast

Juričić-Spasović u međuvremenu se odmaknula od novinarstva i angažirala u političkim vodama, no ni tu joj očito ne polazi baš sve za rukom. U najvećoj oporbenoj stranci sve manje vjeruju u Klisovića i njegov uspjeh na lokalnim izborima. Kako kažu, u Zagrebu će zasjati nova snaga ljevice, platforma Možemo i njihov kandidat Tomislav Tomašević, a na tu moguću Tomaševićevu pobjedu u SDP-u gledaju kao na konačni i službeni slom njihove stranke, nakon kojega bi odgovarati trebao i Peđa Grbin koji se dosad nije uspio nametnuti ni kao vođa stranke ni kao vođa oporbe pa su se, izgleda, socijaldemokrati pomirili sa svojim nestankom, porazima i gašenjem stranke koje je zapravo počelo s mandatima aktualnoga predsjednika Zorana Milanovića za kojega kažu da ih je iskoristio, razočarao i ostavio na cjedilu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI