SDP se opasno približava HDZ-u: Evo kakav rejting imaju ostale stranke

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji. U rujnu su zaustavili negativan trend te im raste potpora, no ona raste i SDP-u i to puno više pa je prednost HDZ-a, u ovim trenucima, na razini statističke pogreške.

HDZ bi danas zaokružilo 27 posto ispitanika (u odnosu na 26,4 posto iz kolovoza) što je rast u odnosu i na srpanj i na kolovoz. Očito je rekonstrukcija Vlade bila uspješan potez, ali muči ih najjača oporbena stranka koja se opasno približila.

SDP-u potpora raste peti mjesec zaredom. Sada su na 24,4 posto potpore, gotovo 2 postotna poena više nego u kolovozu (22,6 u kolovozu) i više od 6 postotnih poena u odnosu na isto razdoblje lani. Dok je u siječnju ove godine razlika između njih i HDZ-a iznosila 13 posto, ona sada iznosi samo 3 posto.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč slaboj aktivnosti, raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). Raste potpora i Mostu te su trenutno na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika (4,7 posto na početku kolovoza).

Ostale stranke gube potporu. Peta opcija je HSS, ali s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na pola puta do izbornog praga (2,6 posto u odnosu na 3,2 posto u kolovozu). Pada i HNS te su ispod 2 posto potpore (1,9 posto u odnosu na kolovoških 2,2). Isti rejting ima i Živi zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na  2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju).



Na istoj potpori od 1,9 posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, je i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika – 1,7 posto (u kolovozu 2,5 posto). Ostalih je 3,5 posto, a neodlučnih 13,4 posto. Drugim riječima, samo četiri stranke prelaze izborni prag.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno se vratila ne vrh ljestvice najpozitivnijih političara. Iza nje je premijer Andrej Plenković kojeg pozitivno ocjenjuje 10,9 posto ispitanih u odnosu na 12,1 posto u kolovozu. Oboje bilježe lošije rejtinge, s tim da se predsjednici to događa već deveti mjesec zaredom. Treći najpozitivniji, uz blagi rast, je Zoran Milanović sa 6,4 posto (prema 6,3 posto iz kolovoza) dok je ministar financija Zdravko Marić četvrti s 5,2 posto (u kolovozu 5,8 posto).

Novi hrvatski eurozastupnik i bivši sudac Mislav Kolakušić ima isti rejting kao u kolovozu, 3,2 posto, a raste i neslužbeni kandidat za predsjednika Miroslav Škoro koji je s 2,8 posto na šestom mjestu (u kolovozu 2 posto) dok pada Ivan Pernar s 2,7 posto. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić blago raste, sada je na 2,5 posto (2,7 posto u kolovozu). Da najpozitivniji na domaćoj političkoj sceni nije baš nitko misli gotovo četvrtina ispitanika – 23,3 posto. Ostalih je 6 posto, a ne zna 11,5 posto ispitanika.

Obzirom na nedavna događanja vrh ljestvice najnepopularnijih političara nije iznenađenje. Na prvom mjestu je premijer Andrej Plenković (19 posto) , a slijedi ga Milorad Pupovac (12,7). U kolovozu, prije Pupovčevih ocjena o stanju u Hrvatskoj, negativno ga je ocijenilo tek 4 posto ispitanika. Iako je smijenjen, Lovru Kuščevića dvostruko više ispitanika, u odnosu na kolovoz, negativno ocjenjuje (6,7 posto u rujnu u odnosu na 3,6 posto u kolovozu). S pet posto u top pet najnegativnijih je i Zoran Milanović (6,6 posto u kolovozu). Slijede ih Kolinda Grabar Kitarović (4,8 posto u odnosu na kolovoških 3,3 posto), Milan Bandić (4,8 isto kao i u kolovozu), Davor Bernardić (2,7 posto), Milan Kujundžić (2,6 posto), ali i Ivan Pernar (2 posto) i Gordan Maras (1,5 posto).

Da su svi političari negativni smatra 13,1 posto ispitanika, a ne zna 13,5 posto. Što se tiče ocjena političara građani su radu Ureda predsjednice dali trojku, a Vladi i Saboru dvojku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI