ŠEF FOKUSA POSTAVIO ZANIMLJIVA DIJAGNOZU: 10 neodgovorenih pitanja o velikoj pljački u Ini

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi na Faceboku je objavio deset neodogovorenih pitanja o golemoj pljački u Ini.

Podsjetimo, USKOK i policija jučer su u velikoj akciji uhitili direktora u Ini Damira Škugora, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipa Šurjaka, njegovog poslovnog partnera Gorana Husića, Škugorovog oca i predsjednicu uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Mariju Ratkić.

Od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, a šteta koju su pritom počinili Ini navodno se procjenjuje i na više od toga i vrti se oko čak milijardu kuna.

U akciji koju su u jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza. Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjak uhićenoga na Hvaru.Potom su uslijedila ispitivanja u sjedištu Uskoka koji će danas objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Nađijeva pitanja

Nađijevu objavu prenosimo u cijelosti.

“Neka od neodgovorenih pitanja u slučaju INA-e:

1. Kojoj firmi u inozemstvo se taj plin prodavao?

2. Je li od te firme HEP kupovao plin za punjenje podzemnog slkladišta? Ako da, po kojoj cijeni?

3. Hoće li Plenković smijeniti ministra Filipovića koji je kao član NO-a to morao primijetiti?

4. Je li o tome imao saznanja i član NO-a, Damir Mikuljan, odvjetnik i član HDZ-a?

5. Je li Vanđelić smijenjen iz NO-a jer je preispitivao poteze INA-e pa su se bojali da ne bi “nanjušio” da bi se ovako nešto moglo događati?

6. Kako su tolike uplate sjedale na račun umirovljenika da banka nije reagirala? Banke inače reagiraju i na uplate od nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna. Nekad i manje.

7. Kroz koji period je spomenuti umirovljenik primao uplate i kada je kupio skupocjenu nekretninu? Je li se to moglo detektirati ranije i spriječiti barem dio nastale štete?

8. Ta operacija je trajala duži period. Firma osnovana 2019. je u 2020. godini imala 0 kuna prihoda, a u 2021. g. je došla na 200 milijuna kuna prihoda s 1 zaposlenim. Zašto porezna uprava to ranije nije prepoznala?

9. Ako je porezna to prepoznala, je li o tome saznanja imao i bivši potpredsjednik vlade i ministar financija, Zdravko Marić? Je li se zato maknuo „na vrijeme“?

10. Uz sve navedeno, jesu li uhićene osobe zaista kraj svih pipaka ove hobotnice?

Ako negdje postoje objavljeni odgovori na bilo koje od ovih pitanja, slobodno mi na to ukažite u komentarima”, napisao je Nađi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI