ŠEF KOMORE OGORČEN JE PROSVJEDIMA: Protiv šest liječnika pokrenuta određena postupanja

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske liječničke dr. Krešimir Luetić za Novi list je izrazio svoje ogorčenje prosvjedima protiv korona mjera.

“Prije nekoliko dana, kad je bio prosvjed u Zagrebu, kontaktiralo me više desetaka kolega koji su ogorčeni zbog dvije stvari: zbog samog prosvjeda koji je izravno kršenje protuepidemijskih mjera, a onda i zbog poruka koje čujemo s takvih prosvjeda. To su poruke – hoćemo prava, pravo na izbor, pravo na virus, pravo na slobodu, otprilike tako, a pritom se ne spominje nikakva obveza. I druga poruka, sloboda. Ovo što oni traže je sloboda umiranja drugih. Sloboda je pozitivan pojam, svi je zazivamo, ali mrtvom čovjeku sloboda ništa ne znači, a uživati u slobodi ne može ni onaj tko je bolestan. Dakle, prvo život i zdravlje, a onda sloboda“, rekao je Luetić.

“Mislim da je taj redoslijed u prosvjedu pobrkan. Pritom treba naglasiti da u državi gdje je taj prosvjed održan imamo najliberalnije mjere u čitavoj Europi, pa se kolege pitaju protiv čega ljudi prosvjeduju. U redu, čuli smo da je to protiv COVID-potvrda, koje uključuju besplatno testiranje, ali nismo čuli koji je alternativni prijedlog koji predlažu prosvjednici i njihovi politički mentori. Takav prijedlog nismo čuli, osim onog što je kolega Ivić iz Splita tužno zaključio, da se očito dio građana odlučio za prirodnu selekciju. Strašno mi je i pomisliti da je to poruka jednog dijela našeg društva”, nastavlja Luetić.


Šokira ga činjenica da bilo koji intelektualac, a pogotovo liječnik, progovara na način koji nije utemeljen na znanosti. Smatra da prosvjednika ima iz svih slojeva društva, naravno da će ih biti i među liječnicima, kojih ima više od 15.000 te da će se naći pojedinci koji će biti krajnje neodgovorni i antiznanstveno progovarati. Velika većina liječnika, njih oko 95 posto, su cijepljeni te time poručuju što misle o pandemiji i cijepljenju.

“Protiv pojedinaca koji su govorili na skupu ili su na sličnim ranijim manifestacijama izražavali nestručne, neznanstvene stavove i time obmanjivali javnost, Komora je već pokrenula postupke”, rekao je.Otkrio je kako su protiv šest liječnika pokrenuta određena postupanja.

“U slučaju kada Časni sud Komore utvrdi odgovornost nekog liječnika za kršenje Kodeksa medicinske etike ili utvrdi neki drugi prekršaj, može takvom liječniku izreći sankcije koje mogu ići od opomene, ukora, pa do oduzimanja licence. Časni sud je neovisno tijelo, koje će donijeti odluku. Kao predsjednik Komore, trebam osigurati da su takvi postupci objektivni i neovisni. Stoga niti na koji način ne mogu i ne smijem prejudicirati ishode postupaka. Osobno, osuđujem neznanstvene i nestručne izjave, a eventualne sankcije ostavljam Časnom sudu”, kazao je Luetić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI