ŠEF PPD-A ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI FORTENOVE: Opcija drugog kupca iz sjene nije vjerojatna

Darko Tomas/Cropix

N1 doznaje da će se u utorak točno u podne pokušati održati skupština suvlasnika Fortenova grupe. Dnevni red drugog amsterdamskog zasjedanja ostaje nepromijenjen, a ključna točka je otkup udjela ruskog Sberbanka za 500 milijuna eura, i to sredstvima same kompanije.

Zbog mogućeg uvođenja nove serije sankcija povećava se rizik da sama Fortenova zbog 43% suvlasništva Sberbanka dospije pod neki oblik nadzora, ili bude u nemogućnosti financirati se na financijskom tržištu EU.

Sberbank ne može prisustvovati zbog sankcija, ali na eventualnoj trećoj skupštini njegovih 43% glasova neće se uzimati u obzir, dok će npr. 29% udjela Pavla Vujnovca, drugog najvećeg suvlasnika, na tom zasjedanju težiti 51% glasova, a za izglasavanje bilo kakve odluke u svoju korist treba podršku još samo 14% suvlasnika.

To znači da bi Vujnovac sa svojih najmanje 29% udjela u vlasništvu bio na korak do toga da može uvjetovati svaku odluku. Također, nova pravila predviđaju i da bi, ako najmanje 35% suvlasnika bude pod sankcijama, potrebna većina pala na 60% prisutnih. To pak znači da je i u slučaju neuspjeha u operaciji isplate Sberbanka on na samo nekoliko postotaka do potpune kontrole kompanije.

Budući da uskoro mora refinancirati i više od milijardu eura vlastitih dugova koji dospijevaju nadolazeće jeseni, način na koji Fortenova misli financirati ovu operaciju još uvijek nije jasno.



Uprava uvjerava sudionike skupštine da je to samo privremeno, ali ne pojašnjava sljedeće korake, a jedna od opcija svakako je i “brisanje” tih udjela, što akteri za sada nisu ni potvrdili ni demantirali. Druga opcija je da postoji kupac iz sjene, što nije izvjesno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI