ŠEF SOA DAO OZBILJNO UPOZORENJE! Otkrio pravo stanje stvari: ‘Ideja srpskog svijeta je slična onoj ruskoj, na oprezu smo’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić dao je intervju estonskoj javnoj televiziji u kojem je govorio o sigurnosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, objavila je u četvrtak SOA na svojoj internetskoj stranici.

Markić je, kako navode, boravio u Estoniji radi produbljivanja suradnje s estonskim službama.

U razgovoru za televiziju ERR govorio je o sigurnosno-obavještajnom radu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Estonsku javnost upoznao je i s aktualnim sigurnosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, a koji imaju utjecaj na hrvatsku i europsku sigurnost, objavila je SOA.

U intervjuu je istaknuo da su nakon ruske invazije na Ukrajinu nestale i ‘crvene linije’ u komunikaciji između Srbije i Hrvatske te da sve agresivnije ponašanje Srbije zabrinjava Hrvatsku.

Na pitanje o utjecaju Rusije na sigurnosne prilike u regiji odgovorio je da je SOA godinama upozoravala da bi Rusija mogla iskoristiti regiju za stvaranje posredničkog sukoba.



“Rusija ima snažno uporište u Srbiji i razvija poseban odnos s Republikom Srpskom, ali ono što se događa u BiH nije sve zbog Rusije. Mogućnost opasnosti postoji i svi smo na oprezu, ali u ovom trenutku nema jasne prijetnje jer je Rusija zaokupljena Ukrajinom”.

Ocijenio je da je ruska agresija na Ukrajinu bila prilika za Srbiju da krene prema EU, “ali to nismo vidjeli”. Možda Srbiju taj smjer više ne zanima. Nakon rata u Ukrajini zemlja koja želi biti dio Europske unije mora izabrati stranu, rekao je Markić.

‘Imamo ideju Srpskog svijeta’

Hrvati su istovremeno, dodao je, primijetili nevjerojatnu sličnost s agresijom na Hrvatsku 1991. “Zato smo stalno na oprezu. Sada, čak i ako je ideja Velike Srbije zaboravljena, imamo ideju Srpskog svijeta koji izgleda kao ideja Ruskog svijeta. Ako pogledate stav srpske vlade, oni našu vladu na svojim službenim stranicama nazivaju ustaškom, a visoki političari u Srbiji otvoreno govore da treba razmisliti o denacifikaciji regije”.

Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom

Kazao je da Hrvatska ne želi napetosti sa Srbijom te podsjetio da i dalje tražimo podatke o nestalima i ubijenima u ratu i logorima u Srbiji te želimo da hrvatska manjina u toj državi ima normalan status. “Mi želimo normalne susjedske odnose. Trebalo bi biti lako, ali nažalost sve što dobivamo je napetost iz Srbije”.

Markić je naglasio i da Hrvatska želi jedinstvenu BiH, ali postoje i drugačiji politički ciljevi. Ipak, siguran je da će svaki korak u destabiliziranju BiH naići na oštru međunarodnu reakciju, posebno NATO-a.

O Hrvatu zarobljenom u Ukrajini: Nadamo se da ćemo ga osloboditi

Govoreći o Vjekoslavu Prebegu, koji čeka suđenje nakon što su ga zarobili ruski separatisti, Markić je naveo da je situacija teška i da Hrvatska ima kontakte oko njegovog puštanja.

“U Rusiji se pričalo da stotine Hrvata ratuje u Ukrajini, ali to nije istina. Pojavile su se informacije da su deseci Hrvata ubijeni u Ukrajini, što također nije točno. Nadamo se da ćemo ga kad-tad osloboditi. Radit ćemo sa svim partnerima kako bismo postigli pozitivan rezultat”, poručio je ravnatelj SOA-e.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI