ŠEF SPLITSKOG KBC-a ISTAKNUO NOVU ZABRINJAVAJUĆU PORUKU: ‘Situacija je zabrinjavajuća, pripremamo se na veći broj bolesnika’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović govorio je o tome kako se djelatnici bore s koronavirusom.

“U KBC-u Split danas je 166 bolesnika, 33 je na respiratoru, koji su COVID pozitivni i dvoje koji su postali COVID negativni. To je ukupno 35 osoba, što je nešto manje nego je bilo ranije. Nama i svako smanjenje bolesnika puno znači jer lakše radimo i manje je opterećenje. To je još uvijek veliki broj i veliki broj liječnika angažiran u liječenju bolesnika. Od ovih koji su na respiratoru, 85 posto je necijepljenih i 15 posto cijepljenih”, kazao je Meštrović gostujući u Dnevniku HRT-a.

 


Istaknuo je da poznaje svoje sugrađane, ali očito postoji nešto u mentalitetu što bi trebali sociolozi bolje objasniti. Kaže da se posljedice razmišljanja vide u KBC-u Split.

“Nama je u ovome trenutku angažirano 260 samo medicinskih sestara. Pola njih liječi bolesnike na respiratoru. Veliki broj djelatnika mora liječiti bolesnike s bolešću covid-19 pa zbog toga moramo ograničavati sve ostale djelatnosti. To su posljedice necijepljenja”, rekao je.Kazao je i da se broj zaraženih svugdje povećava, a da se takvo što može očivati i u Hrvatskoj.

“Ako bude veći broj zaraženih, a trebao bi biti, premda će postotak tih koji će završiti u bolnici biti manji, ukupno možemo očekivati povećano opterećenje bolničkog sustava. Pripremamo se na veći broj bolesnika”,- rekao je.

Rekao je i da je situacija s koronavirusom usporila, ali ništa nije zaustavila oko projekata.

“Mi imamo jedan sjajan tim koji uporno radi. Zbrinuli smo sve naše bolesnike, radili smo za sve ostale bolesnike kojima je to trebalo i razvijali smo naše projekte. U ovom trenutku rade se dva velika projekta. To je objedinjeni hitni bolnički prijem, investicija od 70 milijuna kuna i regionalni transfuzijski centar, investicije od 54 milijuna kuna. Oba objekta financiraju se dijelom iz fondova EU-a.

Jednim dijelom to je financirala hrvatska država. Ministarstvo regionalnog razvoja EU fondova, Ministarstvo zdravstva, naša lokalna samouprava, županija, surađujemo i radimo na tome. Nadamo se da će objedinjeni hitni bolnički prijem jednim dijelom proraditi do ljeta iduće godine. Do kraja će biti dovršen 2023., kad i regionalni transfuzijski centar. Dugoročni projekti su Centar za akutnu medicinu, nova zgrada poliklinike i istraživački medicinski centar. Očekujem da će potpuno promijeniti uvjete rada u KBC-u Split”,

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI