ŠEF STOŽERA O MJERAMA: ‘Nije poanta u širenju covid potvrda već u procijepljenosti što većeg broja stanovnika’

FOTO: Screenshot N1

U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 4.392 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 26 osoba.

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović je dobio upit o tome zašto se ne ide u širu uporabu covid-potvrda kao što je slučaj u brojnim europskim zemljama.

“Mi koristimo covid-potvrde i u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi i kad su u pitanju veća okupljanja. Međutim, nismo išli preekstenzivno s covid-potvrdama, jer pratimo malo iskustva drugih zemalja, koje su uvodile i strože mjere. U ovom trenutku mi imamo nisku stopu procijepljenosti, jer brojne Europske zemlje imaju višu stopu procijepljenosti. Najjednostavniji način je cijepljenje. S druge strane, otvoriti tu mogućnost, kad govorimo i o šoping centrima i o ugostiteljskim objektima, pitanje je u kojoj mjeri se to može kontrolirati, a s druge strane, činjenica je da kad govorimo o širenju virusa, covid-potvrda je stanovita sigurnost, ali nema stopostotne sigurnosti, to vidimo i po činjenici da se virus širi i, naravno s puno blažim posljedicama, kad su u pitanju ljudi koji su cijepljeni. Većina  njih izađe s blažim simptomima, ali to ne znači da ne mogu zaraziti druge”, rekao je Božinović.

Dodao je kako je rješenje “povećati obuhvat cijepljenja, ali se istodobno pridržavati i kontrolirati kroz pojačani nadzor i temeljnih epidemioloških mjera što znači nositi maske u zatvorenom prostoru, održavati fizičku distancu i izbjegavati velike skupove”.

Božinović je naglasio kako je činjenica da smo krenuli i s apliciranjem treće doze, ne samo za starije osobe i osobe koje imaju određene komorbiditete, nego je ta mogućnost i poziv otišao svima koji su se cijepili prije više od šest mjeseci.



“Treća doza je potrebna da bi se podigao imunitet osoba i koje su cijepljene, jer znanstvene analize kojima raspolažemo, govore da nakon šest mjeseci imunitet od cijepljenja opada. Znači, treća doza je nešto što mi vrlo pomno pratimo”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI