ŠEFICA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA PRIZNALA: ‘Od GRECO-a su stigle kritike sadašnjeg sustava i preporuke kako bi se stvari trebale poboljšati’

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Šefica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković za N1 je govorila o novom Zakonu sprečavanju sukoba interesa. Osvrnula se i na izvješće GRECO-a koji je dao mišljenje o novom Zakonu.

No, institucije u Hrvatskoj ne mogu se dogovoriti je li ono pozitivno ili negativno.

Na početku je istaknula kako su od GRECO-a stigle kritike sadašnjeg sustava i preporuke kako bi se stvari trebale poboljšati.

“Gleda se je li Hrvatska napravila iskorak prema onome što GRECO u preporukama traži. Na kraju godine će se dati izvještaj koliko je Hrvatska napredovala prema onome što je GRECO rekao”, rekla je Nataša Novaković.

Na upit o tome je li moguće da se jedno izvješće interpretira na toliko različitih načina, odgovorila je da će ga javnost vidjeti kad se prevede.



“To je samo izvješće usklađenosti, zakon još nije donesen. Što se tiče preporuka, načela, preporuka GRRECO-a je da se mora osigurati izvršivost načela. Nastavlja se dalje da svako načelo mora imati sankciju. Prema novom zakonu bilo bi isto i da ih nema”, naglasila je šefica Povjerenstva za sukob interesa.

Komentirala je i slučaj Matije Posavca, novog/starog međimurskog župana.

“To nam puno govori o nama samima, zato živimo kako živimo. Nije ovo prvi slučaj dužnosnika protiv kojeg se vode ogromni predmeti. Očito nam je dobro. Mi ništa nismo napravili osim što se sramotimo”, rekla je Nataša Novaković.

“Ne znam bih li plakala ili se smijala kad čujem izjave da je Karamarko otišao zbog Povjerenstva. Povjerenstvo nema ovlasti da dužnosniku kaže da ne može biti na nekoj funkciji. Karamarko je imao predmet koji se tiče članka 5 i članka 2”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI