ŠEKS SLIKOVITO O TUĐMANU: ‘Pojavio se kao feniks’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na znanstveno-stručnom skupu povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, Vladimir Šeks kazao je kako je komunistički režim progonio Tuđmana. Na skupu “Uvijek i sve za Hrvatsku” sudjelovali su predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, članovi obitelji Tuđman, ministri, saborski zastupnici i povjesničari.

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks dodao je kako je komunistički režim osudio dvije temeljne odrednice njegove doktrine.

“Da nije se pojavio dr. Franjo Tuđman sa svim tim značajkama i osobinama, da se u to ludo vrijeme u Hrvatskoj i Jugoslaviji on nije pojavio sa svojim  djelovanjem – vrlo vjerojatno ne bi bilo slobodne i demokratske hrvatske države”, istaknuo je.

Šeks je naglasio da je krajem 1989. u Europi bio sumrak komunizma, a tada se nad Hrvatskom nadvila opasnost imperijalne velikosrpske politike. “I tada se kao feniks pojavio Tuđman”, ističe Šeks.

Predsjednik ratne Vlade Franjo Gregurić naglasio je da je Tuđman bio inicijator te vlade. “Nisam to bio ni ja, nije to bio ni Josip Manolić”, kazao je.Dodao je da se u tijekom vlasti SDP-ove koalicije na neki način željelo omalovažiti Tuđmanov doprinos, rad i djelo, ali hrvatski narod nikada nije prihvatio lažne objede u tom pravcu.

“Možda neki politički analitičari pronalaze natruhe odluka sa prizvukom autoritativnosti, ali svjedok sam da je Tuđman bio mnogo veći demokrat nego veliki dio današnjih predstavnika političkih elita”, rekao je.

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić rekao je da je Tuđman sam donio odluku o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” i prije toga “Bljesak”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI