ŠEKSU STIGAO ODGOVOR NA PROZIVKE: ‘On je manipulator kao i uvijek, sve je znao i bio je potpuno involviran u slučaj Zec’

Screenshot/N1

Ante Nobilo, kojeg je jučer Vladimir Šeks upro prst zbog slučaja obitelji Zec, komentirao je tu temu za RTL Danas.

“Vladimir Šeks po starom receptu manipulira. Klasika. On jako dobro zna da je istražni sudac vodio u to doba istragu, i zna da su suci zauzeli stav da nije potrebna obavezna obrana i da je to bila odluka suca. Ako je netko pogriješio to je bio sudac Županijskog suda, odnosno Županijsku sud jer je kolegij istražnih sudaca zajedno s predsjednikom Županijskog suda donio odluku da neće biti branitelja kod najtežih kaznenih predmeta. Kao što je rekao Rubeša, mi smo imali svoj kolegij i donijeli drugačiju odluku da moraju biti odvjetnici. Čak sam elaborirao na sastanku i svi su glasali za to, pa smo shodno toj odluci Rubeša i ja tražili da se pozovu odvjetnici.

Rekli smo da ćemo ih pričekati, ali je sudac rekao da ne može jer ima striktnu uputu od svog predsjednika da se odvjetnici neće znati. Šeks to sve zna. Da smo nešto pogriješili, on je bio naš šef tada, neke bi sankcije napravio, a ne čekao 30 godina da kaže kritiku da smo Rubeša i ja nešto napravili. Šeks i ja se 26 godina natežemo po medijima s vremena na vrijeme tako da ovo nije ništa novo”.

 

Može li se za pravosudnim fijasko Vladimir Šeks smatrati odgovornim, Nobilo je kazao da je teško odrediti jednog čovjeka u slučaju, ali da je Šeks sigurno imao nekakvu odluku.“Vidjeli smo bilješku s korica spisa, to je košuljica tužilačkog spisa koji je Šeks pokazivao. Iznad bilješke gdje lažno prikazuje da ju je Rubeša napisao, iznad je Rubešina bilješka i tamo se vidi da Rubeša precizno izvještava Šeksa čak i o dokazima koje planira iznesti. Šeks je bio apsolutno involviran u taj predmet do najsitnijeg detalja. Ne kažem da je on isključio krivac, krivac je Županijski sud koji je donio odluku da neće biti odvjetnici. Ja bih rekao da je presuda pored toga imala dovoljno dokaza da budu osuđeni, a najveći krivac je onaj, to bi trebalo istražiti, tko je donio konačnu odluku da se ne žale.

Ako je tužilaštvo ostalo pri optužnici do zadnjeg dana rasprave i izgubilo spor, uvijek se žali. Ovdje je trebalo testirati slučaj na Vrhovnom sudu, morala se uložiti žalba, a prema onome što sam kasnije čuo, bilo je dovoljno elemenata da se donese presuda. Ne možemo identificirati jednog krivca, ali nekoliko povezanih da”, kazao je Nobilo.

Na pitanje je li bilo političkih pritisaka da se zločin zataška, Nobilo je kazao da nije bilo direktno.

“Nije obitelj Zec jedan izuzetak. Merčepove jedinice u 11. i 12. mjesecu 1991. ubila je 44 čovjeka, obitelj Zec je 3 od tih 44. To su bili eskadroni smrti. Bili su policijska jedinica, policija je ubila obitelj Zec, a Merčep je bio savjetnik ministra unutarnjih poslova. U toj atmosferi nije bilo direktne naredbe, ali sve žrtve su Srbi. Pljačka je bila motiv samo prema Srbima. Tko je stvorio atmosferu da lov bude na bogate Srbe? Mislim da su mnogi tome doprinijeli”, rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI