Selak: ‘Pogriješili smo, izraelska taktika uporabe borbenih zrakoplova nije primjenjiva u Hrvatskoj’

screenshot

"Partnerstvo s Izraelom koštalo nas je 500 milijuna. Zar nismo mogli biti partneri i bez toga", upitao je Selak

Nakon gotovo četiri sata razmatranja na Vijeću za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednica Grabar Kitarović i premijer Plenković sa suradnicima odlučili su se za kupnju eskadrile od 12 izraelskih rabljenih zrakoplova F-16.

Ovu odluku Vijeća obrane za HRT je komentirao legenda hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni pilot, brigadir Ivan Selak.

Izraelski F-16 nesumnjivo je moćan vojni zrakoplov, no njegov je najveći nedostatak i laicima jasan – godina proizvodnje. Po meni nije realno da će se ti zrakoplovi eksploatirati još 25 godina. Mogli su ih onda i Izraelci koristiti”, kazao je Ivan Selak.

“Zrakoplov F-16 zaista je odličan. Međutim, on je izraelski zrakoplov i oni su ga zaista iskoristili. On neće padati, on je ispravan ali njegov problem će biti da ‘neće ići dovoljno u zrak’. Tuga je što su ti zrakoplovi na zalasku karijere po satima leta i po godinama. Nisam skeptik, ja sam realist. Radi se o iskoraku, ali za 500 milijuna dolara smo mogli i morali napraviti bolje”, dodao je.  

Selak smatra da su temelji natječaja krivo postavljeni te da se od svih ponuđača, naročito od SAD-a trebalo tražiti da se ponude avioni 10 do 15 godina stare zrakoplove, a da se od Gripena traži ponuda manjeg broja zrakoplova i slično. “Zašto to nismo uradili, to nije pitanje za mene”, kazao je. Govorio je o krivulji isplativosti borbenih zrakoplova: “Cijena korištenja i održavanja u početku je prilično visoka radi ‘dječjih bolesti’. Od 5. do 20. godine taj je zrakoplov najisplativiji. Nakon 22. godine cijena održavanja enormno raste, a nakon 30 godina borbeni zrakoplov se ni ne razmatra”, kazao je. 



“Partnerstvo s Izraelom koštalo nas je 500 milijuna. Zar nismo mogli biti partneri i bez toga”, upitao je Selak. 

Naglasio je kako izraelska taktika uporabe borbenih zrakoplova nije primjenjiva u Hrvatskoj. “Žalostan sam se ide na to da 2020. godine na obljetnicu Oluje prolete dva borbena zrakoplova. Ne zanimaju me aeromitinzi i svečanosti. Kupujemo borbeni zrakoplov – njegova namjena nije uveseljavanje masa nego rat. Ne likujem, bojim se da je netko odradio nešto pogrešno”, zaključio je Selak za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI