ŠEPAROVIĆ DAO NA ZNANJE MILANOVIĆU: ‘On i bilo tko drugi moraju poštovati odluke Ustavnog suda’

Foto: Screenshot: N1

Ustavni sud je donio odluku da su covid-potvrde u redu i u skladu s Ustavom.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na N1 televiziji je rekao da se sve politizira, ali da je Ustavni sud odluku donio u dva mjeseca.

“Nismo htjeli odluku donositi u vrijeme prikupljanja potpisa, to bi značilo da se miješamo u skupljanje potpisa”, rekao je.


Kaže da nisu pod utjecajem vlasti, te da su već donosili odluke protiv vlasti.

“Svaki puta ćemo potvrditi da je odluka u skladu s Ustavom ako je, ukinuti ćemo je ako nije”, rekao je Šeparović.Odluka je u skladu s Ustavom jer cijepljenje nije obavezno, jer štiti najosjetljivije i jer covid-potvrde nemaju prikladu zamjenu, rekao je. Do covid-potvrde se može i testiranjem, naglasio je.

Odluke Stožera su u skladu sa zakonima i razmjerne, rekao je Šeparović.

Vlada i Sabor ne poštuju rokove o Zakonu o prekidu trudnoće, to nije dobra poruka, rekao je. “Ovom prilikom pozivam Sabor da izvrši tu odluku jer ovako dovodi u pitanje autoritet Ustavnog suda”, rekao je Šeparović.

“U pravilo ne komentiramo izjave političara pa neću komentirati ni izjave predsjednik Milanovića, kaže predsjednik Ustavnog suda.

Također nije želio komentirati referendumska pitanja za koja je Most skupljao potpise. “Neću komentirati ništa oko referenduma, to bi bilo prije svega neprofesionalno”, rekao je Šeparović.

Rekao je i da treba urediti pravila o referendumu.

Osvrnuo se i na Zakon o prekidu trudnoće, za koji je Ustavni sud davno već upozorio Vladu da se on mora promijeniti. Taj rok je odavno prošao.

“Ne gledamo dobro. Više puta sam rekao da to nije dobra odluka, da je to nepoštivanje Ustavnog suda. Nažalost, u ovakvim slučajevima mi nemamo mehanizme da natjeramo Sabor da donese novi zakon. Odredili smo Saboru rok od dvije godine godine koji on nije ispoštivao. I to nije dobro. I ovom prilikom pozivam Sabor da izvrši tu odluku jer na ovaj način dovodi u pitanje autoritet Ustavnog suda”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI