Šeparović: Nema potrebe za reakcijom Ustavnog suda

Patrik Macek/PIXSELL

Šeparović je kazao kako "Ustavni sud ne daje pravna mišljenja i da to nije uloga Ustavnog suda"

“U ovom trenutku nema potrebe za reakcijom Ustavnog suda”, komentirao je za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Na pitanje hoće li Ustavni sud reagirati ako predsjednik Sabora Božo Petrov zatraži pravno mišljenje ustavnih sudaca o tome je li za razrješenje ministara nužan supotpis šefa Sabora ili glasanje u Saboru, Šeparović kazao kako “Ustavni sud ne daje pravna mišljenja i da to nije uloga Ustavnog suda”.

“Uočimo li međutim neustavnost i povrede zakonitosti u razrješenju ministara, Ustavni sud ima pravo reagirati i reagirat ćemo jer imamo dužnost pratiti ustavnost i zakonitost , kaže Šeparović za N1.

Komentirajući premijerovu odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara, nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, profesor ustavnog prava Branko Smerdel istaknuo je da premijer nije prvi među jednakima, nego je nadređen ministrima te ih može smjenjivati i imenovati nove sve dok ima većinu u parlamentu.

Za smjenu ministara ne treba mu potpis predsjednika Sabora, rekao je Smerdel i dodao kako premijer mora Saboru predstaviti nove ministre i Sabor ih mora većinom odobriti. Ukoliko se to ne dogodi – to bi se moglo uzeti jednako kao i neizglasavanje nepovjerenja, mišljenja je Smerdel.



“Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu više ministri”, rekao Smerdel.

Nakon dramatične sjednice Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković zatražio razrješenje trojice Mostovih ministara, postavlja se pitanje hoćemo li nakon lokalnih izbora, uskoro i na parlamentarne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI