Šešelj ne prestaje provocirati: Ponovno spominje Srebrenicu

youtube

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS), osuđeni ratni zločinac i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj ponovo je dospio u središte pažnje nizom uvreda izrečenih u parlamentu novinarki lista „Danas“ zbog njezina teksta o genocidu u Srebrenici te govorom mržnje upućenom novinarima i nevladinim udrugama.

Nakon što je novinarki Snežani Čongradin uputio najprizemnije uvrede i na osobnoj razini, Šešelj je u utorak u srbijanskom parlamentu zatražio da se zakonom regulira uvođenje kazne zatvorom za svako javno spominjanje genocida u Srebrenici. „Svakog novinara koji to napiše poslao bih na 20 godina robije“, rekao je Šešelj.

Čongradin je, pišući o odnosu službenog Beograda prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice prije 24 godine, napisala kako živi u državi koja ne priznaje i relativizira genocid. „Kao da se ne prepoznaje veza između onoga koji je zastupao i opravdao genocid, kada se događao, kao što ga danas niječe i relativizira, i toga kakvu politiku u uvjetima koji su, nazovimo ih, mirnodopski, takav jedan političar može voditi“, napisala je uz ostalo Čongradin u kolumni, što je bio povod Šešelju da zatraži da vlada u Kazneni zakon unese odredbu po kojoj bi “svaka javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici počinjen genocid“ bila kazneno djelo i sankcionirana.

U obranu novinarke „Danasa“ stale su obje novinarske udruge, UNS i NUNS, te nekoliko oporbenih stranaka i nevladinih organizacija, osudivši Šešeljev govor mržnje i zahtjevajući njegovu javnu ispriku, ali je izostala službena reakcija na eksplicitni govor mržnje vođe radikala koji je, osim Čongradin, vrijeđao i predstavnicu udruge Žene u crnom Stašu Zajović, pokojnu predsjednicu Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević Vučo, te udruge Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Udruge su istaknule kako je „govornica Skupštine zlouporabljena za širenje govora mržnje i vrijeđanje osoba koje se zalažu za poštovanje vladavine prava i međunarodnih obaveza Srbije“, te da ovo „nije prvi put“ da Šešelj svojim govorima „potiče diskriminaciju, mržnju ili nasilje“, stvarajući tako „atmosferu linča u društvu“. “Ovakve izjave ne samo da narušavaju ugled Narodne skupštine, nego se njima otvorene krše Ustav i zakon”, istaknuo je YUCOM.

Novinarka Snežana Čongradin je, reagirajući na Šešeljeve uvrede, u današnjem novom tekstu zahvalila vođi radikala što je, spominjući je u Skupštini Srbije, skrenuo pozornost javnosti na genocid u Srebrenici. “Hvala mu zato što će građani Srbije čitati i slušati na medijima sa nacionalnom frekvencijom o genocidu u Srebrenici, jer to, inače, njegov politički sin, danas neformalni šef, poput svih njegovih, pa i ‘demokratskih’ prethodnika, ne dopušta“, napisala je Čongradin aludirajući na odnose Šešelja i Vučića. „Genocidu, na koji je on, Vojislav Šešelj, kao lider i politički učitelj aktualnog predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, huškao, inspirirao, kao što ga i dan danas podržava i opravdava”, istaknula je Čongradin.



Čongradin je ranije u izjavi agenciji FoNet rekla da ne očekuje reakciju države i njezinih institucija na Šešljeve uvrede i govor mržnje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI