SEUL POSLAO UPOZORENJE PJONGJANGU! Sjeverna Koreja ispalila više od 100 topničkih projektila zbog aktivnosti odvraćanja na jugu poluotoka

Foto: Guliver Image/Defense Ministry

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak oko 130 topničkih projektila u more blizu svoje istočne i zapadne obale, rekli su južnokorejski dužnosnici, što je očito najnovija vojna vježba Pjongjanga pored zajedničke granice.

Neke granate pale su u tampon-zonu pored morske granice u onome što Seul zove kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018. sklopljenoga u svrhu smirivanja napetosti.

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. najvažniji je dogovor sklopljen nakon višemjesečnih sastanaka Kim Jong-una i tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina. Međutim, budući da su ti pregovori odavno u zastoju, nedavne vježbe i demonstracije sile duž utvrđene granice između Koreja dovode u pitanje budućnost mjera.

Južnokorejska vojska nekoliko je puta zbog ispaljivanja projektila poslala upozorenje Sjevernoj Koreji, iznosi ministarstvo obrane u priopćenju. Južna Koreja optužila je Sjever da opetovano krši sporazum topničkim vježbama ove godine, uključujući jedan dan sredinom listopada kada je u more ispaljeno više od 500 granata.

Južna Koreja i Sjedinjene Države u ponedjeljak izvode zajedničku vježbu gađanja s kopna u blizini granice u okrugu Cheorwon usred poluotoka, a nastavlja se i u utorak. Saveznici su ove godine pojačali zajedničke vojne vježbe, rekavši da su nužne za odvraćanje nuklearno naoružanog Sjevera.



Sjeverna Koreja nije odmah izvijestila o topničkoj vatri, ali izvela je više vojnih aktivnosti, uključujući ispaljivanje projektila i vježbe borbenih zrakoplova i topničkih postrojba koje su “bili odgovori na savezničke vježbe na jugu”.

Ove je godine Sjeverna Koreja nastavila s testiranjem svojih interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa (ICBM) prvi put od 2017., a Južna Koreja i Sjedinjene Države kažu da je izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI