SEVER KOMENTIRAO UVOĐENJE EURA I RAST CIJENA: ‘Treba inzistirati na isplati božićnice, a trebalo bi uvesti i 13. plaću’

screenshot

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za N1 je govorio o rastu cijena te se osvrnuo na uvođenje eura u Hrvatskoj i komentirao hoće li upravo to dovesti do rasta cijena.

“Zabrinjavajuće jest, ali i za očekivati je bilo da će cijene rasti s obzirom na sve okolnosti i na povećanu potražnju, pa samim time i potrošnju. S druge strane, sljedeće godine će se u Europi pronaći jedna nova količina novca raspoloživa iz fondova vezano za sve ovo poslije covida, gdje će se gurati silni novci u potrošnju, ali to će opet povući nekakav rast cijena”, rekao je Sever.

Dodao je da to nije utjeha za građane jer oni neće dobiti novac nego država. Istaknuo je da Vlada želi utješiti javnost navodeći da je statistički plaća rasla više nego troškovi života


“To je točno kad se statistički gleda. Međutim, kad se gleda i sam obuhvat, statistika prati više od 800 različitih cijena, a na građane one nemaju sve jednak utjecaj. S obzirom na siromaštvo u kućnim proračunima, najveći utjecaj na građane ima rast cijena hrane i energije, odnosno stanovanja”, naglasio je Sever.

Što će biti s cijenama nakon uvođenja eura?“Iskustva onih tranzicijskih zemalja koje su prije nas uvele euro pokazalo je da doista nije bilo nekog velikog rasta cijena. Kretao se unutar 0,2 do 0,4 posto. S druge strane, događalo se da kad su neke zemlje uvodile euro i kad je dolazilo do rasta cijena, rasle su cijene i u Hrvatskoj koja uopće nije uvodila eura jer je na svjetskom tržištu došlo do poremećaja cijene nafte pa se to odrazilo na cijeli niz drugih cijena”, rekao je.

Dotaknuo se i mogućnosti uvođenja 13. plaće.

“Kad je riječ o 13. plaći, već godinama spominjemo da bi bilo dobro i nužno da se ispregovara i to. To nije pitanje samo državne i javne službe, kolegice i kolege predlažu da bi to bilo dobro učiniti u cjelini”, rekao je Sever i dodao kako treba inzistirati na isplati božićnice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI