SEVER O INFLACIJI I UDARU NA DŽEPOVE GRAĐANA: ‘Najveći dio građana ne računa na kvalitetnije meso i kvalitetniju ribu’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Sindikalist Krešimir Sever za N1 je govorio o inflaciji i udaru na standard građana.

Rekao je da je visoka inflacija na građane utjecala izuzetno snažno negativno.

“Vidimo po strukturi inflacije da je taj rast inflacije zaista rekordan, 7,3 posto, dok se na drugoj strani vidi da je upravo poskupljenje hrane bilo jedan od najvećih udara zbog toga što je hrana poskupjela čak za 10,8 posto. Kako je i trošak hrane u strukturi mjesečnih troškova izuzetno visok, u ovom slučaju radi se o tome da mi imamo prosječno udjel troška hrane u mjesečnoj potrošnji negdje preko 27 odnosno 27,2 posto, ali to je za prosjek”, istaknuo je Sever.

Ipak, kod prosječnih primanja i kod minimalne plaće te kod manjih i prosječnih mirovina udio troška hrane diže se na preko 40 pa i preko 50 posto.

“Tako da upravo ovaj udar koji se izuzetno snažno osjetio upravo na području hrane i pridonio je dobrim dijelom upravo i takvom rastu stope inflacije upravo građani najžešće osjećaju na toj poziciji. I to što su siromašniji, to više osjete”, naglasio je.Govoreći o ovogodišnjoj Uskrsnoj košarici, rekao je da su ljudi prisiljeni još nešto sa strane dodatno odvajati.

“Vjerojatno će biti sama struktura košarice možda negdje na razini onoga što je bilo, možda neznatno skromnije. Ali ona će biti i skuplja, bez obzira na sve ove akcije prošlih dana. Najveći dio građana ne računa na kvalitetnije meso i kvalitetniju ribu”, zaključio je Sever.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI