SEVER TRAŽI POVEĆANJE PLAĆA ZBOG INFLACIJE: ‘Vlada će tvrditi kako nema novaca, a privatni sektor nazvat će nas uhljebima’

Luka Stanzl/PIXSELL

Niz tržišnih šokova i porast cijene energenata povećali su inflaciju u eurozoni iznad tri posto, a Bundesbank predviđa dostizanje stopa od čak pet posto. Posljedično, niz sindikata u Europi traži povećanje plaća u skladu s povećanim troškovima života.

Primjerice, drugi njemački sindikat po veličini Ver.di traži povišicu od pet posto za zaposlenike saveznih država. Takvi zahtjevi naišli su i na kritike ekonomista.

Povećanje plaća tražit će i sindikati u Hrvatskoj. Tako predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, kaže da je tek utvrđena reprezentativnost, sada slijede razgovori unutar sindikata, a za otprilike mjesec dana očekuje početak kolektivnih pregovora.

Smatra da će im ove godine biti nužno veliko pregovaračko umijeće, “pa i prijetnje ako treba, da u vrijeme ubrzanog rasta cijena osiguramo pristojan rast plaća”. K tome, dodaje, u državnoj službi još ima zaposlenih čije bi plaće bile i manje od minimalne da nemaju dodatak na minuli rad. No, sindikati dobro poznaju ukupno okruženje i što mogu očekivati tijekom predstojećih pregovora, koji bi mogli potrajati i nekoliko mjeseci.

“S obzirom na proračunski deficit i izdatke iz proračuna za očuvanja radnih mjesta, kao i gubitke u zdravstvu, Vlada će sigurno reći da nema novca za rast plaća i vršit će pritisak da se ne ide u njihovo povećanje.



Može se očekivati i pritisak javnosti, odnosno privatnog sektora, iz kojeg se često može čuti da su zaposleni u državnom i javnom sektoru uhljebi i protive se povećanju plaća. Zato će se sindikati morati jako boriti”, rekao je Sever za Jutarnji list.

Ono što je sigurno, proteklih godina pokazali su se prilično umješnim pregovaračima i pritisci su im se isplatili. Tako je na kraju prošle godine dogovoren rast osnovice plaće od četiri posto odmah na početku godine, iako je Vlada imala drugačiji prijedlog, kao i isplata božićnice od 1500 kuna.

Nastavak rasta plaća po višim stopama u uvjetima snažnih inflacijskih pritisaka, kao što pokazuje i rasprava u Njemačkoj, baš i nije preporučljiva ako se želi obuzdati rast cijena. Stoga i centralne banke s osobitom pozornošću prate ishode pregovora o rastu plaća, nadajući se da će njihovo držanje pod kontrolom pridonijeti tome da inflacija doista bude prolaznog karaktera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI