SHRVANI OTAC MATEJA PERIŠA: ‘Došli smo do kraja, vodim sina kući’, zahvalio se velikom srcu Beograda

Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Tijelo pokojnog Mateja Periša (27) u petak kasno poslijepodne je ispraćeno iz Beograda za Split, nakon vjerskog obreda u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Beogradu, kojeg je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar.

Pred crkvom su se prije ispraćaja okupili brojni ljudi, a mnogi nose po jedan cvijette su uputili posljednjem zbogom mladiću koji je svoj život tragično okončao u Dunavu.

“Jadno dijete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bih se oprostila od njega”,  kaže jedna Beograđanka za Kurir u oproštaju od mladog Splićanina za kojim se tragalo 139 dana. Ispred crkve je nešto prije 15 sati došao Matejev otac Nenad Periša, a kada je stiglo tijelo njegova sina, tata  Nenad poljubio je sanduk, a potom unio kovčeg s tijelom sina u crkvu. Na događaj je stigao i hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević.

Ispraćaju je prisustvovao i patrijarh SPC Porfirije. Beogradska nadbiskupija i župa na ispraćaju su položile 27 ruža za 27 godina Mateja Periša.

Nenad Periš zahvalio je novinarima i okupljenima te “velikom srcu koji mi je Beograd dao iako je moj sin ovdje završio život”. Kazao je da su mu pomogli da osjeti ljudsku ljubav, suosjećanje i sve što čovjek u takvim trenucima treba. Zahvalio je MUP-u Srbije koji je “obavio nevjerojatan posao. Prvo ljudski kontakt, a onda i profesionalni da saznam detalje koji su dolazili na vidjelo. Još jednom hvala svakom policajcu, načelniku i svima koji su sudjelovali u tome”, rekao je i zahvalio hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, svim novinarima, snimateljima, redakcijama: “Pokazali ste da ste ljudi i da u ovako teškim situacijama ipak znate raliku između vijesti i boli koju takva vijest može prouzročiti svakome tko se u takvoj situaciji nalazi”, rekao je Periš i zahvalio svećenicima i crkvi te svima koji mole za Mateja.



“Došli smo do kraja, danas odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranicu života koja će biti prožeta sjećanjima iz Beograda”,  rekao je i kazao kako misli da će sada biti bolji čovjek, a da “božji poziv Mateju ima dublje značenje”.

Beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar ispred svetišta Ante Padovanskog u Beogradu kazao je: “Naša beogradska nadbiskupija i svi vjernici, katoličke i pravoslavne crkve, pratili smo pokojnog Mateja kad je nestao. Prva zajednička molitva za njega bila je u ovom svetištu”.

“Iznenađen sam da je pronađen baš onaj dan, 18. svibnja, kad grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Znači, sveci su nam pomogli da se konačno nađe naš dragi, pokojni Matej. Danas smo željeli, što dolikuje, od njega se dostojno pozdraviti, sa svetom misom, sa oproštajem, zajedno sa predragim ocem”, kazao je i izrazio sućut cijeloj obitelji Mateja Periša.

Hočevar kaže kako mu je drago što su se svi građani pridružili molitvi, a Nenadu Perišu zahvalio što je “tu pomogao sa svojom zdravom svestranom refleksijom, gdje je među svima nama, pa tako između Hrvatske i Srbije, uspostavljen jedan novi odnos. Tako ja gledam, u tom nestanku, kao jedan poziv da nikad među nama ne nestane prijateljstvo, razumijevanje i ljubav”, kazao je Hočevar.

Matej Periš bit će sahranjen u svom rodnom Splitu u krugu obitelji.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI