SIMBOLIČAN, ALI VELIKI DAN: Europski čelnici donose važnu odluku za Ukrajinu

Foto: Guliver Images

Je li u četvrtak dan koji će promijeniti budućnost Ukrajine?

Europski čelnici će na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine prema članstvu u EU-u. Očekuje se da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je prošli tjedan pozitivnu preporuku dala Europska komisija.

To će pomoći u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je razgovarao s 11 čelnika EU-a o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU-a podržati status kandidata Ukrajine.

“Zaslužili smo. To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela. Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda”, rekao je Zelenskij.Podsjetimo, Ukrajina traži članstvo u EU-u od narančaste revolucije 2004. i još upornije od prosvjeda na Majdanu 2013-14, kada je prokremljanski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU-u.

“Dodjela statusa Ukrajini kandidata za pridruživanje EU-u bila bi povijesna odluka koja bi signalizirala Rusiji da više ne može tražiti sferu utjecaja nad svojim istočnim susjedom”, rekao je veleposlanik Kijeva u Bruxellesu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI