ŠIMONOVIĆ O UNIVERZALNOJ JURISDIKCIJI: ‘Ona prema međunarodnom pravu nije sporna, ali u Srbiji se proširuje nadležnost bez ispunjavanja uvjeta’

Izvor: N1

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović za N1 je komentirao optužnicu koja je u Srbiji podignuta protiv hrvatskih pilota. Govorio je o pitanju univerzalne jurisdikcije na koje se poziva Srbija.

“Univerzalna jurisdikcija, kako je definirana prema međunarodnom pravu nije sporna, ona je priznata u hrvatskom pravu i Hrvatska je prihvaća, međutim, u Srbiji se zakonom koji je na snagu stupio 2010. proširuje nadležnost Srbije, a da se ne ispune uvjeti za primjenu univerzalne jurisdikcije za sve države bivše Jugoslavije za razdoblje nakon 1. siječnja 1991.”, rekao je Šimonović.

Dodao je kako se to temelji “na ideji kontinuiteta između SFRJ i Srbije, što bi značilo da Srbija ima privilegirani položaj u odnosu na SFRJ u odnosu na druge države članice i to nije u skladu s međunarodnim pravom, a pogotovo nije u skladu da se u tom zakonu ne spominju uvjeti koji se traže za primjenu univerzalne jurisdikcije”.

“Da se ne vidi optužnica i njihovo utemeljenje, koje bi trebalo biti naznačeno u popratnom aktu, ako on bude poslan i ako optužnice budu potvrđene, teško je u pravnom smislu prosuđivati situaciju”, naglasio je Šimonović.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI