SINDIKAT ZET-A ODBIJA SMANJENJE NAGRADA I BOŽIĆNICA: ‘Ne dolazi u obzir, to su naša radnička prava’

Najveći dio duga zagrebačke gradske uprave otpada na Zagrebački holding, a kako bi sanirao nakupljeni dug od ukupno 4.9 milijardi kuna gradonačelnik Tomislav Tomašević rezove mora ispregovarati sa čak 19 sindikalnih organizacija unutar te gradske tvrtke.

O predmetima i tijeku pregovora govorio je Dražen Jović, šefom Sindikata zagrebačkog Holdinga ZET-Zagreb.

“Moguće je izići iz krize bez otpuštanja radnika, ali nije moguće izaći bez da se završi reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u Zagrebačkom holdingu i ostalim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, gdje ćemo pokazati da na određenim visoko plaćenim rukovodećima mjestima imamo viška zaposlenih”, kazao je Jović.

“Nama kronično nedostaje operativnih radnika, čistača na ulici, radnika u Zrinjevcu, vozača u ZET-u. Imamo problema sa savjetničkim mjestima, s mjestima pomoćnika, stručnim suradnicima, to su takva i slična radna mjesta”, kazao je Jović.

Kazao je i da sindikalisti godinama traže da se u svim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba provede sistematizacija i reorganizacija koja će pokazati da kronično nedostaje operativnih radnika i da postoji višak zaposlenih na rukovodećim mjestima.



“Samo tako ćemo moći prevazići situaciju i pokazati radnicima da cijenimo njihov trud i rad, ali i građanima Zagreba da se počinje čistiti situacija”, rekao je Jović u RTL-u Danas.

Komentirao je i jesu li sindikati spremni odreći se božićnica i novčanih nagrada s obzirom da je to bio jedan od prijedloga.

“Malo je sastanak bio nestvaran u odnosu na jučerašnji koji smo imali s Tomaševićem gdje je garantirao poštivanje radničkih prava i odredbi kolektivnog ugovora, a na današnjem sastanku s Novakovićem je jedan od prvih upita i prijedloga bio da se idući tjedan sastane pregovarački odbor gdje će Uprava Holdinga predložiti odricanje od nagradi u iznosu od 2500 kuna i božićnica u iznosu od 1250 kuna. Sindikati su jasno poručili da ne dolazi u obzir smanjivanje radničkih prava”, kazao je.

Kazao je i da je odnos božićnica i nagrada koje dobivaju radnici minimalan naspram proračuna Holdinga.

“Ako govorimo grupi Zagrebačkog Holdinga, govorimo o 30 milijuna kuna. kada znamo da je to 30 milijuna kuna u odnosu na proračun Holdinga od 4 milijarde kuna, pomalo i nestvarno zvuči da jedan od prvih poteza nove Uprave da se radnicima oduzme 30 milijuna kuna”, kazao je.

Komentirao je i hoće li doći do poskupljenja usluga u Gradu Zagrebu.

“Prema nekakvim neslužbenim informacijama možemo očekivati poskupljivanja, ali o tome ne odlučuju sindikati nego gradska vlast, ali vjerujem da hoće”, kazao je.

Komentirao je i kolika bi trebala biti karta ZET-a da ZET izađe iz dugova.

“Cijene karata određuje vlasnik, Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik. Moramo se dogovoriti želimo li da karte ostanu u prihvatljivim iznosima, a ne da se stalno manipulira s iznosom subvencije. jednom govorimo da je ZET gubitaš i da mu treba ukinuti subvencije.

Te subvencije su drugi naziv za izvršenje obveza usluga koje su radionici ZET-a pružali prema građanima. Konačnu cijenu će morati odrediti gradonačelnik, ali vjerujem da će morati u budućnosti doći do povećanja zbog poskupljenja naftnih derivata ako ostane situacija kakva je”, zaključuje Jović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI