SINDIKATI IDU U ŠTRAJK? Sindikati odbacili ponudu Vlade

Marko Todorov/CROPIX

Izvršna tijela sindikata javnih službi u nedjelju su odbacila su Vladinu ponudu za povećanje osnovice plaće u javnim službama od dva posto od 1. travnja. 11 sindikata javnih službi traže povećanje od četiri posto.

“Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan”, istaknula je u priopćenju u nedjelju u ime Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

“S obzirom da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4 posto od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju”, poručili su.

“Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji”, ističu sindikati.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI