SIP ZATRAŽIO PONOVNO BROJANJE GLASOVA: Glasovi kandidatkinji oporbe Jeleni Trivić otišli Miloradu Dodiku?

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Zbog sumnje u neregularnosti, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odlučilo je da se ponovno izbroje glasovi s većeg broja biračkih mjesta na kojima su građani u nedjelju odlučivali o novoj vlasti. Dosad je potvrđen najmanje jedan slučaj krađe glasova kandidatkinji oporbe Jelene Trivić, za predsjednicu Republike Srpske.

Odlukom SIP-a prihvaćeno je više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća u kojima se nakon prebrojavanja na glasačkim mjestima pohranjuju glasački listići. Rečeno je kako će se to učiniti s ciljem “pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata”.

Predsjednik biračkog odbora u selu Krajišnik kod Bosanske Gradiške, Stevan Gutić, priznao je pred televizijijskim kamerama kako je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić on osobno pripisao drugom kandidatu.

“Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj”, priznao je Gutić. Opravdao se umorom i kasnim noćnim satima kada su se unosili podaci.

Po zatvaranju birališta saznalo se da je Milorad Dodik tamo dobio glasove 140 birača, a Trivić niti jedan. Sve je postalo još čudnije kada se doznalo da je riječ o rodnom mjestu njezine majke.Niti jedan glas navodno nije dobila Trivić i u mjestu Čelinac. Tamo je rođen njezin suprug i taj se slučaj još istražuje.

Upravo su ovi primjeri Partiji demokratskog progresa (PDP) poslužili kao dokaz za tvrdnju da su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirali krađu glasova.

Još uvijek nije poznato tko će biti novi predsjednik RS.

Unatoč ranijim optimističnim izjavama kako će njegov SNSD biti neizostavan dio nove vlasti na državnoj razini, Dodik je sada počeo upozoravati kako to nije potpuno izvjesno.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI