SJEĆATE LI SE NAPADA NA CAPITOL? Evo kako je izgledalo kada su Trumpovi pristaše na silu ušli u zgradu

Photo: Alex Wong/Pool via REUTERS/Guliver

Sjećate li se napada na Capitol? Odbor koji istražuje taj napad objavio je u četvrtak dosad neobjavljenu snimku. Na snimci je vidljivo kako visoka američka dužnosnica Nancy Pelosi i drugi zastupnici u žurbi nazivaju ministarstvo obrane i osoblje Bijele kuće tražeći pomoć dok Trumpovi pristaše na silu ulaze u zgradu.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Pelosi bila je napeta, ali bez panike, a zaštitari su je sklonili na sigurno 6. siječnja 2021.

“Mora biti načina da ljudi zadrže osjećaj sigurnosti i povjerenja koji im daje činjenica da država funkcionira i da možemo birati predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je Pelosi.

Toga dana zastupnici su sudjelovali na sjednici u Kongresu u Washingtonu i trebali su potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. To se nije svidjelo pristalicama dotadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je tvrdio da su izbori “namješteni”.

Prosvjednici su bili ispred Capitola.



Dio njih je na silu ušao u zgradu, gdje je nastao kaos, što je zgranulo svjetsku javnost.

Na snimci je Pelosi nemalo iznenađena dok je obavještavaju da su zastupnici počeli stavljati gas maske.

Demokratski senator Chuck Schumer, vidljivo bijesan, rekao je da će “nazvati j… ministra” obrane.

“Možete li poslati i Nacionalnu gardu Marylanda?”, upitao je Christophera Millera, tadašnjeg privremenog ministra obrane.

Zatim naziva privremenog ministra pravosuđa Jeffreyja Rosena.

“Zašto ne kažete predsjedniku da ih pozove da napuste Capitol, gospodine ministre pravosuđa, u okviru vaše dužnosti održavanja reda?”, upitao je.

Kako se vidi na snimci, Nancy Pelosi naziva guvernera Virginije Ralpha Northama dok prati situaciju na televiziji.

“Halo, guverneru, ovdje Nancy (…) Razbijaju prozore, kažu da je netko pogođen hitcem, ovo je upravo strašno, a događa se na poticaj predsjednika SAD-a”, rekla mu je.

Dvoje demokrata u jednom trenutku razgovaraju s republikanskim čelnicima o tome kako dobiti pomoć.

U videu objavljenom u četvrtak montirane su snimke razjarenog mnoštva i pristaša predsjednika Trumpa koji trče hodnicima Kongresa.

Jedna prosvjednica se zaderala “dovedite nam je!”. Pretpostavlja se da je mislila na Nancy Pelosi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI