SJEĆATE SE AFERE REMORKER? Vrhovni sud u sljedećih mjesec dana mora donijeti pravomoćnu presudu

screenshot

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta nepravomoćnom presudom iz rujna 2019. bio je oslobođen optužbi da je sa suradnicima u aferi Remorker podijelio više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Vrhovni sud je u utorak raspravljao o žalbama na tu nepravomoćnu presudu.

Iako je tom presudom Kalmetu sud oslobodio i za navodnu štetu Ministarstvu prometa, u kraku afere Fimi media, krivima je proglasio trojicu njegovih suoptuženika.

Pravomoćnu presudu u ovom slučaju najviši sud trebao bi objaviti u sljedećih mjesec dana.

Podsjetimo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedala Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je prije tri godine osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist. Postane li presuda pravomoćna Mikulić državi treba vratiti 2,6 milijuna kuna, Kezele 730 tisuća kuna te 95 tisuća eura s računa u banci, a Boban će ostati bez kuće u Vižinadi.

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, optužnicom u aferi Remorker su bila obuhvaćena i trojica ‘pokajnika’ koji su prije početka suđenja priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI