Sjedinjene Države neće priključiti inicijativi ‘korumpiranog’ WHO-a u razvoju cjepiva

Flickr

Bijela kuća priopćila je u utorak da se SAD neće priključiti globalnim naporima u svrhu osiguranja pravednog pristupa cjepivu protiv covida-19, navodeći da je projekt povezan s “korumpiranom” Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Više od 170 država razgovara o priključenju inicijativi za cjepivo poznatoj kao COVAX, koja je već dobila jamstvo Europske komisije od 400 milijuna eura.

Projekt je organizirao Savez za cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO.

U izjavi u utorak glasnogovornik Judd Deere rekao je da “multinacionalne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće ograničiti” SAD.

“Ovaj predsjednik neće štedjeti sredstva kako bi osigurao da svako novo cjepivo odgovara našem vlastitom zlatnom standardu FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) za sigurnost i djelotvornost, da se temeljito testira i spašava živote”, dodao je Deere.



Američka odluka donesena je nakon što se Trumpova administracija povukla iz WHO-a u srpnju, tvrdeći da Peking ima prevelik utjecaj u organizaciju te da slijedi samostalnu strategiju u razvoju cjepiva.

COVAX, koji organiziraju savez cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO kažu da ima najveću i najraznolikiju zalihu mogućih cjepiva na svijetu. 

Izvršni direktor CEPI-a  Richard Hatchett prošli je tjedan pozvao države na suradnju u pronalasku cjepiva uz tvrdnju da će zemlje koje rade same stvoriti “nekoliko pobjednika i mnogo gubitnika”.

COVAX planira kupiti 2 milijarde potencijalnih cjepiva, od više proizvođača, do kraja 2021.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI