Sjeverna Koreja ispalila projektil u Japansko more! Japanci: Ovo je ozbiljna prijetnja našoj zemlji

Flickr

Japansko ministarstvo obrane objavilo je kako je sjevernokorejska raketa postigla visinu veću od 2000 km te bi se moglo raditi o novom tipu rakete.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil koji je letio 700 kilometara i nakon 30 minuta srušio se u Japansko more. Radi se o većoj visini i dometu u odnosu na raketu srednjeg dometa koju je Sjeverna Koreja uspješno testirala u veljači. Raketa je lansirana rano ujutro s područja regije Kusong, smještene sjeverno od Pyongyanga. Sjeverna Koreja je u prošla dva mjeseca neuspješno pokušala četiri puta testirati balističke rakete.

Japanske vlasti objavile su da je taj potez ozbiljna prijetnja njihovoj zemlji i da je Sjeverna Koreja prekršila rezolucije UN-a. “Nastavit ćemo tijesno koordinirati sa SAD-om i Južnom Korejom kako bismo odgovorili na sjevernokorejsko testiranje”, kazao je japanski premijer Shinzo Abe. Japansko ministarstvo obrane objavilo je kako je sjevernokorejska raketa postigla visinu veću od 2000 km te bi se moglo raditi o novom tipu rakete.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in koji je dužnost preuzeo u srijedu kazao je kako je riječ o jasnoj povredi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. “Predsjednik je rekao da je Južna Koreja otvorena za mogućnost dijaloga sa Sjevernom Korejom, ali će to biti moguće tek kad se stajalište Sjevera počne mijenjati”, kazao je njegov glasnogovornik Yoon Young-chan.

Kina je pozvala na suzdržanost kako se ne bi pojačale napetosti.”Rezolucije Vijeća sigurnosti daju jasna pravila o korištenju balističke tehnologije za izvođenje sjevernokorejskih lansiranja. Kina se protivi sjevernokorejskim lansiranjima koja su u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti”, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. “U ovom trenutku stanje na poluotoku kompleksno je i osjetljivo i sve relevantne strane trebale bi pokazati suzdržanost kako se ne bi pogoršale napetosti u regiji”, dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na mnogo snažnije sankcije protiv Sjeverne Koreje. “Neka ta provokacija bude poziv svim zemljama za mnogo snažnije sankcije protiv Sjeverne Koreje”, objavila je Bijela kuća.”S padom rakete toliko blizu ruskom tlu, zapravo bliže Rusiji nego Japanu, predsjednik ne može zamisliti da je Rusija zadovoljna”, navodi se u priopćenju. Trump je potkraj travnja izjavio kako je moguć velik sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog programa.



Ruski predsjednik Vladimir Putin zabrinut je nedjeljnim testiranjem, kazao je glasnogovornik Kremlja tijekom Putinova posjeta Pekingu. Dmitrij Peskov rekao je kako su Rusija i Kina “zabrinute zbog rastućih napetosti” na Korejskom poluotoku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI