SJEVERNOKOREJSKI DIKTATOR SE SMEKŠAO: A kada prođu Olimpijske igre, opet sve po starom

Do prije samo tjedan dana Korejski poluotok bio je na rubu nuklearnog rata

Danas posve druga priča. Ne, Donald Trump nije nadrastao svoju ignoranciju i aroganciju, niti je Kim Jong-un postao mirotvorac. Na pomolu su Zimske olimpijske igre, a to je nešto što se ne smije propustiti, čak i ako vodite državu kao svoju “prćiju”, a cijeli narod desetljećima držite u neviđenoj izolaciji. Prilika je to da tužno-smiješni diktator izliječi barem malo vlastitih frustracija. Doduše, nije jasno što će se dogoditi sportašima koji podbace.

I barem oko nečega svi su se složili. Kada već nećemo ući u pravi rat (jer zašto bismo ginuli?), neka se naši sportaši sučele na sportskim borilištima pa neka se vidi čije je veći, duži, bolji, tvrđi…

I tako su danas lokalni mediji objavili kako će Južna Koreja razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje ako je to potrebno kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na Zimske olimpijske igre sljedeći mjesec u Pjongčangu.

Prethodno je Južna Koreja jednostrano zabranila ulazak u zemlju nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga. Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da Sjevernokorejci dođu na Olimpijske igre, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu-deok na redovitom brifingu.

Sjeverna Koreja rekla je tijekom rijetkih međukorejskih razgovora u utorak da će poslati izaslanstvo visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.



“Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara”, izjavio je po završetku prvog dijela pregovora dviju Koreja u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu visoki južnokorejski dužnosnik Hae-sung Chun.

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. veljače biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

“Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara”, izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae-sung Chun.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i suradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae-sung Chun. Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Dakle, nije poanta u tome da ih je “sport zbližio” ili da se žele “natjecati samo u sportskom duhu”. Ne, oni samo žele privremeni predah kako bi jedni drugima pokazali tko ima bolje sportaše, dakle – tko jest bolji.

I na koncu trebamo se pitati, jesu li sve te prijetnje nuklearnim ratom zapravo najobičnija predstava za javnost koja služi samo tome da se održi sjevernokorejski komunistički režim koji opstaje na širenju iracionalne i besmislene mržnje prema zapadnoj civilizaciji, napose prema SAD-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI