SKANDAL: Crnogorci postavili spomen ploču Puniši Račiću atentatoru na hrvatske zastupnike HSS-a

screenshot

Tijekom zasjedanja Narodne skupštine u Beogradu Račić je s govornice zapucao na narodne zastupnike HSS-a i ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio Stjepana Radića, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Puniši Račiću, agentu kralja Aleksandra, koji je u beogradskoj Narodnoj skupštini ubio zastupnike HSS-a Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranio Stjepana Radića, a Ivana Pernara i Ivana Granđu, u crnogorskom mjestu Slatina podignuta je spomen ploča!

Kako javljaju ondašnji mediji ploča je postavljena na Račićevu rodnu kuću na pravoslavni blagdan Petrovdan, a prlikom „svečanosti“ okupilo se oko 300 ljudi. Puniša je na ploči predstavljen kao kao sudionik oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, narodni zastupnik u jugoslavenskoj skupštini i nositelj Albanske spomenice.

Podsječamo, Račić je bio zastupnik Radikalne stranke i zagovornik velikosrpske politike.

Tijekom zasjedanja Narodne skupštine u Beogradu 20. lipnja 1928. izbila je žestoka rasprava te je Račić s govornice zapucao na narodne zastupnike HSS-a i ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio Stjepana Radića, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Račić je zbog ubojstva Đure Basaričeka i Pavla Radića kažnjen s 20 godina zatvora, 15 godina za ubojstvo Stjepana Radića, pet godina za ranjavanje Ivana Granđe i četiri mjeseca za ranjavanje Ivana Pernara.



Kaznu je poslije prizivni sud u Beogradu ublažio i formalno se svela na 20 godina tavora.

Puniša je kaznu proveo u Kaznenom zavodu u Zabeli kod Požarevcagdje mu je poslije dolaska upravnik kaznionice ustupio čitav prvi kat svoje vile koja je bila izvan kruga kaznionice. Nije bio ni pod kakvom paskom, dodijeljena su mu tri kažnjenika za osobnu poslugu; jedan za posilnog, drugi za kuhara, a treći za tjelohranitelja, a imao je i slobodan izlaz u svako doba dana i noći.

Nakon ulaska partizana u Beograd u listopadu 1944. godine Puniša Račić je izveden pred prijeki sud koji ga je osudio na smrt. Nedugo potom je streljan.

Podsjetićemo da ovo nije prvi pokušaj javne rehabilitacij tog srpskog ubojice. Naime, u predizbornoj kampanji, tijekom srbijanskih parlamentarnih izbora, u svibnju 2008. godine, po Beogradu su se pojavili plakati sa slikom Stjepana Radića i natpisom: “Jedan je Puniša Račić“.

Povodom spomenutog događaja na svom Facebook profilu oglasio se sadašnji predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je naveo sljedeće: „Spomenik Puniši Račiću, uvreda je ne samo hrvatskom narodu nego i brojnim Radićevim političkim istomišljenicima i glasačima iz redova drugih naroda. Uvreda je to i pokojnom Sekuli Drljeviću, tadašnjem predsjedniku Crnogorske stranke i bliskom Radićevom prijatelju, koji ga je kobnog dana pokušao nagovoriti da ne ide na sjednicu. Uvreda je to i cijelom civiliziranom svijetu u kojem je tada, kao što je i danas, bilo nezamislivo da se političke razmirice rješavaju revolverima usred parlamenta. Nadamo se da će hrvatske institucije primjereno reagirati“.

Također poslao je i zahtjev Vladi RH da hitno uputi najoštriju prosvjednu notu Vladi Crne Gore zbog postavljanja spomen ploče Puniši Račiću jer taj „balsfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove HS-a već i hrvatski narod u cjelini“.

Stoga zahtjevamo da Vlada RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika krvniku i atentatoru Puniši Račiću“, zaključuje Beljak.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI