Skandalozno! Milanović maknuo sve biste s Pantovčaka: Medu njima i Tuđmanovu

Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik države Zoran Milanović samo dva mjeseca od pobjede na predsjedničkim izborima maknuo je sve biste koje su krasile predvorje Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, piše Večernji list.

To znači da je Milanović u svom mandatu odlučio ne samo ne vratiti na Pantovčak bistu Josipa Broza Tita nego i ukloniti biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić je za Večernji potvrdio da bisti na Pantovčaku više nema. Jelić navodi da su sve biste uklonjene prošlog tjedna. Dodaje i da je odluka o micanju bisti provedba obećanja Milanovića, koji je još u kampanji govorio kako bistama nije mjesto u Uredu već u muzejima.

Mnogi su, naime, očekivali kako će Milanović vratiti bistu Josipa Broza Tita, čije je micanje s Pantovčaka bio jedan od prvih poteza bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Milanović ni kao premijer nije imao biste u svom uredu.  “Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u vjerske ratove. Ja nisam u tom ratu”, rekao je svojedobno Milanović.



Nema nikakve sumnje da će ovaj potez predsjednika izazvati niz kritika. Mnogo više nego što je bio potez ukidanja poznatih “Tuđmanovih mundira”, odnosno odluke da u povijest pošalje upečatljive crvene odore Počasne bojne Hrvatske vojske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI