ŠKARE OŽBOLT ODGOVORILA VUČIĆU: ‘Onaj tko je naredio miješanje civila, ima kvalifikaciju ratnog zločina’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bivša savjetnica Franje Tuđmana i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt govorila je za N1 osvrnula se na obljetnicu Oluje te je komentirala izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Za odnose Hrvatske i Srbije kaže da nikad neće doći na slične osnove. “Još uvijek nema dubinske normalizacije odnosa niti itko radi na tome, a trebalo bi jer je to ključ svega”, poručuje.

Za govor predsjednika Srbije Aleksnadra Vučića u Novom Sadu rekla je kako je to prazan govor.

“Ove izjave su prilično prazne, bez pravog sadržaja. Nitko ne napada i ne ugrožava Srbiju. Neka vrsta folklora i političkog praženjena, nema pravog smisla i poruka. Na to uopće ne treba odgovarati”, smatra.

Osvrnula se na SDSS rekavši kako je važno da srpska nacionalna manjina shvati da su ravnopravni građani i hrvatski državljani jer stvaranje nekog grupiranja protiv drugih podsjeća na vremena za koja se nada da se neće ponoviti.



“Sve ovo što se u posljednje vrijeme događa na cijelom ovom području, i u BiH i na Kosovu, sve te izjave i ponašanja me počinju zabrinjavati. Podsjećaju na neka stara vremena za koja smo smislili da se nikad neće ponoviti”, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Dodaje, podsjećajući, kako je u obzir dolazila normalizacija odnosa, prihvaćanje prognanika i ostanak pripadnika nacionalnih manjina koji bi prihvatili hrvatsko državljanstvo. “Nije riječ o čišćenju naroda nego o čišćenju vojnih postrojbi”, navodi.

Komentirala je osude zločina s jedne i druge strane, odnosno podignutu optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog granatiranja kolona.

Pitanje granatiranja kolona je, kako kaže, jedno zanimljivo pitanje. Ispričala je da je 4. kolovoza odlučena obvezna evakuacija, svi su se prisilno morali maknuti iz svojih kuća, a u povlačenju tenkovi i vojska pomiješali su se s civilima. Onaj tko je naredio miješanje civila i vojske, izložio je civile svakakvim mogućim situacijama, i to, smatra, ima kvalifikaciju ratnog zločina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI