SKORO 400 PRIVEDENIH: Turski radnici štrajkali zbog neispunjenih zahtjeva

screenshot

Projekt je posebno važan turskom predsjedniku, a vlada tvrdi da će to biti najveća zračna luka na svijetu

Turska žandarmerija je rano u subotu pritvorila gotovo 400 radnika u novoj istanbulskoj zračnoj luci, prenose lokalni mediji dan nakon što su tamošnji radnici stupili u štrajk.

Radnici su nastavili prosvjedovati tijekom noći nakon što poslodavci nisu pristali na njihove zahtjeve za boljim radnim uvjetima, pišu novine Cumhuriyet. Žandarmerija je potom upala u radničke kampove u blizini zračne luke i pritvorila radnike, dodaju te novine.

Snage sigurnosti su u petak koristile suzavac i vodeni top kako bi rastjerale stotine radnika koji su izvikivali slogane za bolje radne uvjete. IGA, tvrtka odgovorna za izgradnju i upravljanje gradilištem, objavila je kasno u petak da će poduzeti mjere “što je prije moguće” kako bi se zadovoljili njihovi zahtjevi.

No dogovor između radnika i tvrtke nije postignut, objavio je sindikat lokalnih radnika Insaat-Is, dodavši kako među privedenima ima njihovih predstavnika.

Radnici kao razloge štrajka navode nesretne slučajeve, lošu prehranu i smještaj te probleme s plaćama.



Ne ponašaju se prema nama kao prema ljudima”, rekao je jedan radnik koji je govorio i o smrtnim slučajevima na gradilištu.

Još neimenovan novi, treći aerodrom u najvećem turskom gradu, trebao bi se otvoriti 29. listopada. Projekt je posebno važan turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, a vlada tvrdi da će to biti najveća zračna luka na svijetu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI