ŠKORO NIJE JEDINI! HRVATSKI POLITIČARI PODUZETNICI! Lista propalih poslovnjaka je poduža: Čačić, Fižulić, Valentić…

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Glazbene pozornice Miroslav Škoro prije nešto više od godinu dana zamijenio je onim glazbenima, a tek tada hrvatska javnost imala je prilike saznati da ovaj potencijalni zagrebački gradonačelnik koji s Tomislavom Tomaševićem odmjerava snage u drugom krugu lokalnih izbora nije samo pjevač već i uspješan poduzetnik.

Upravo je poduzetništvo i iskustvo na tom polju posljednjih dana jedna od najčešćih tema među svim kandidatima koji su na lokalnim izborima sudjelovali. No, za razliku od Škore koji svoj biznis uspješno vodi, dobar dio domaćih političara na tom se poduzetničkom polju baš i nije proslavio. Tako je primjerice najuspješniji hrvatski premijer Nikica Valentić u privatnim vodama potpuno krahirao, njegovo poslovno carstvo je gotovo u cijelosti otišlo na bubanj, a u svojim firmama s krizom se očito nije najbolje snašao, premda je Vladu vodio u teškim vremenima.

Prodaju se nekretnine

Tijekom njegova mandata zaustavljena je inflacija i uvedena kuna, naoružana Hrvatska vojska, zbrinute izbjeglice i prognanici. Prema poslovnim izvješćima Valentićeva Niva inženjering, tvrtka koju je osnovala Niva d.d., nedavno je zagrebačkom Trgovačkom sudu predala podatke o prodaji 99 nekretnina te propale tvrtke od koje su vjerovnici potraživali 130 milijuna kuna. Prodaja nekretnina zapravo je tek jedna od stepenica urušavanja Valetinećva poslovnog carstva koje traje godinama. Poznato je da se Valentić sredinom devedesetih nakon što se povukao iz politike počeo baviti uvozom malezijskih automobila Proton, no i to i njegova tvrtka s osiguranjima ubrzo su propali, ali on od poduzetništva ne odustaje pa se prebacuje na nekretninski biznis.

Na atraktivnim lokacijama po Zagrebu gradi stambene komplekse, jedno se vrijeme činilo kako je taj biznis uspješno uhodao, ali potom dolazi ekonomska kriza koja ugrožava njegovo poslovanje. Valentić kontinuirano bilježi gubitke, računi mu završavaju u blokadama, a time dolazi i do poslovnog kraha.



Iz biznisa i politike u kolumniste

Poslovno je krahirao i Goranko Fižulić bivši ministar gospodarstva koji je u politiku ušao sa zavidnim poduzetničkim stažom. Sa suprugom Biserkom stvorio je Magmu u okviru koje je poslovao Turbo limač i Turbo sport. Bio je zastupnik bredova kao što su Esprit i Mexx, a u ožujku 2003. godine u Hong Kongu osniva Magmu International. O Fižulićevim prihodima pisalo se na sve strane pa se tvrdilo da nadilaze milijardu kuna, međutim pogodila ga je ekonomska kriza, firma završava u stečaju, on se paralelno s time suočava i sa padom cijena dionica s basnoslovnih 315 kuna na samo 1,2 kune. ”Osim dviju bolesti, doživio sam i poslovni krah.

Ali u svakoj nevolji treba tražiti novu priliku. Sad počinjem iznova”, otkrio je jedne prilike Fižulić koji je trenutno široj hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao kolumnist. Kao poduzetnik se okušao i Radimir Čačić – varaždinski župan koji se ovih dana grčevito bori za još jedan mandat. Prije nego što je ušao u politiku Čačić je bio na glasu kao poduzetnik, a okosnicu njegova poslovanja činio je Coning – građevinsko-turistički poslovni centar koji je također završio u stečaju nakon kojega su se spominjale prodaje nekretnina vrijednih 180 milijuna kuna koje su uključivale i prodaju hotela Trakošćan i apartmanskog naselja Zelena punta u Kukljici na otoku Ugljanu u vlasništvu “Coninga” d.d. u stečaju.

Čačić poslovne udjele u Coningu nema već neko vrijeme, ali ih zato ima u firmi Coning Alfa, u trenutku proglašenja stečaja Coninga većinski vlasnik je bila upravo Conning Alfa u Čačićevom suvlasništvu, no i nad ovom drugom tvrtkom stečaj je otvoren 2018. godine. Poslovne probleme imao je i nesuđeni splitski gradonačelnik Željko Kerum dok se recimo Ivić Pašalić sa svojim Mundus Virdisom uspio etablirati i probiti na tržištu namještaja za dom kojemu dakako luksuza ne manjka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI