Škoro za ukidanje poreza, smanjenje nameta, a evo što još predlaže u gospodarskom programu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Miroslav Škoro započeo je pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima. Među njima su Hrvatski suverenisti s kojima Škorin Domovinski pokret planira zajednički nastup na skorašnjim parlamentarnim izborima.

“Gdje ima dima ima i vatre”, kaže stara narodna, a to potvrđuje Škorino gostovanje na nedavno održanom skupu Hrvatskih suverenista u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Da “ljubav” između Škore i suverenista traje već neko vrijeme, ukazuje i njihova podrška u Škorinoj kandidaturi za hrvatskog predsjednika.

Na skupu Hrvatskih suverenista Škoro je poručio kako mu je “drago što su ga pozvali kao gosta te da uz dijeljenje zajedničkih ciljeva, nastavljaju razgovarati o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore”.

I dok jedne partnere već ima, čekaju se i drugi, a to bi po svemu sudeći trebao biti Most. No, neki ozbiljniji pregovori između Domovinskog pokreta i Mostovaca još uvijek nisu počeli.



“Razgovori s našim potencijalnim partnerima, kakav god ishod bio, trebali bi se završiti do sredine travnja”, poručili su iz stožera Domovinskog pokreta.

Ministarstvo poljoprivrede u Slavoniji, a turizma u Dalmaciji

Bilo kako bilo, neke temeljne ideje Domovinskog pokreta su poznate, a uključuju promjene u gotovo svim segmentima života.

Kako neslužbeno doznaje Globus, ako će sudjelovati u vlasti, Domovinski pokret će inzistirati na racionalizaciji i reorganizaciji ministarstava što uključuje premještanje nekih ministarstava, primjerice Ministarstva poljoprivrede u Slavoniju, a Ministarstva turizma u Dalmaciju.

Osim toga, planiraju smanjiti broj ministarstava na najviše 12 i to po uzoru na neke uređene zemlje poput Švedske koja ima 11 ministarstava ili Belgije i Nizozemske koje imaju po 12 ministarstava.

Škoro i njegovi sljedbenici namjeravaju potaknuti i promjene poreznog sustava te reformirati rad lokalne samouprave.

Iz Domovinskog pokreta naglašavaju kako ozbiljno razmišljaju o smanjenju PDV-a te o oslobađanju od tog poreza za pružanje komunalnih usluga u nerazvijenim krajevima Hrvatske.

Oni smatraju da se presporo odvija prodaja imovine kao i prodaja dionica i udjela u poduzećima u državnom vlasništvu. U Škorinoj stranci razmišljaju i o smanjenju poreza na dohodak.

O uvođenju eura odlučit će građani na referendumu

Kako bi se rasteretilo gospodarstvo, razmišljaju o smanjenju parafiskalnih nameta te ulaganju u istraživanje i razvoj.

Uspoređujući Škorin gospodarski program, može se zaključiti kako ima dosta dodirnih točaka s Mostovim programom gdje oni predlažu smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 22 posto, međustope s 13 na 11 posto te predlažu ukidanje progresivnog oporezivanja plaća uvođenjem jedinstvene stope poreza na dohodak od 22 posto.

Ipak, jedna strateška točka oko koje se, moglo bi se reći, ne slažu Hrvatski suverenisti i članovi Domovinskog pokreta je pitanje uvođenja eura. Naime, dok suverenisti brane kunu i protive se uvođenju eura, Škoro smatra kako bi tu odluku trebalo prepustiti građanima na referendumu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI