SKRIVENA VEZA: Kako je u Hercegovini nastao Šeksov plan da u zadnji trenutak Vaso spasi Kolindinu kampanju

Goran Mehkek/Cropix

Milijan Brkić u finišu kampanje za predsjedničke izbore ušetao je u stožer predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prezentiran kao njezin spasitelj i izbavitelj, koji će potonuće spasiti u posljednjim trenucima. No, ništa u priči s Brkićem nije slučajno pa tako niti njegovo priključenje timu predsjednice Grabar-Kitarović. Pomno je to kovan plan, na kojemu posljednjih mjeseci radi u tandemu s HDZ-ovim doajenom Vladimirom Šeksom. Naime, bacite li površno pogled na odnose snaga unutar HDZ-a, mogli biste doći do zaključka kako HDZ-ov doajen Vlado Šeks i drugi čovjek vladajuće stranke Milijan Brkić nemaju nijednu dodirnu točku, osim činjenice da pripadaju istoj stranci. Dojam je međutim, da je Brkić jedan od stranačkih konzervativaca koji ne uživa pretjerane simpatije aktualnog šefa stranke Andreja Plenkovića, dok istodobno premijer po političke savjete nerijetko navrati upravo do iskusnog Šeksa.

Da, i to je doista samo dojam, jer bacati površan pogled na zbivanja u hrvatskoj politici, poglavito onoj HDZ-ovoj mogu samo naivci. Šeks i Brkić, zagrebete li malo dublje, imaju podosta dodirnih točaka. I jednog i drugog prati stigma HDZ-ove eminencije i igrača iz sjene, čije se odluke u datim momentima doimaju kao strateške. Ni jedan, ni drugi, nikada izravno nisu ‘pucali’ na poziciju šefa stranke, ali su uvijek tu negdje pri vrhu te vuku konce koji se čine ključnima gradeći pritom vlastitu utjecajnu mrežu koja ih u kriznim situacijama održava na površini. Operativci, koji spretno igraju političke utakmice, stari su znanci, a jedan drugoga najblaže rečeno respektiraju, jer mudri i odmjereni kakvi jesu znaju da im je bolje držati se zajedno negoli rovariti jedan protiv drugoga. Jer, svaka takva akcija jednome od njih mogla bi se obiti o glavu, stoga se Šeks i Brkić nerijetko i sastanu. Tako su se koncem ožujka prisno izgrlili na susretu koji se odvio povodom obilježavanja osnutka 29. godišnjice HDZ-a u Gajnicama. Nije to bio ni prvi, ali ni posljednji susret dvojice HDZ-ovaca.

Početak je ovo teksta u najnovijem broju najprodavanijeg tjednika u Hrvatskoj, 7Dnevno, koji se nalazi na svim kioscima u zemlji. U tekstu naši novinari otkrivaju kako su se ovog ljeta Brkić i Šeks družili u Hercegovini u društvu Vice Vukojevića i njegova sina Višeslava, a u tim je druženjima stvoreno strateško partnerstvo dvojice najmoćnijih članova HDZ-a. Iz tog druženja nastao je i Šeksov pomno kovani plan da u zadnji trenutak Vasu uključi u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović kako bi ju on mogao spasiti.

Osim ovog otkrića, novi broj tjednika 7Dnevno donosi i veliku analizu što će se dogoditi ako Zoran Milanović 5. siječnja propusti svoju posljednju priliku. Po svemu, ako Milanović ne uspije osvojiti predsjednički mandat, izgledno je da će za pet godina Andrej Plenković postati predsjednik dok će Grabar-Kitarović postati premijerka. Izborni inženjering trebao bi ići ovako ako pobjedi Kolinda: na unutarstranačkim izborima u HDZ-u Plenković će se potvrditi kao čvrstoručni šef HDZ-a pred kojim će i Brkić i Stier konačno morati zamuknuti, što će dovesti do toga da HDZ, s još većim izbornim legitimitetom, pobijedi na parlamentarnim izborima u drugoj polovini 2020.

A jedna sasvim druga analiza iz novog broja tjednika 7Dnevno otkriva kako to Plenković planira zadržati vodeću poziciju u stranci. Naime, uvlačenjem svojih stranačkih neprijatelja u kampanju, Plenković je zapravo osigurao potpuni mir. Kolindina pobjeda samo bi mu učvrstila poziciju, dok bi poraz prebacio na one koji ga žele smijeniti i koje je uključio u kampanju u zadnjem trenutku.



7Dnevno otkriva i kako je kadrovska križaljka za savjetnike u novom Uredu Predsjednika u oba stožera već poznata, te po prvi put objavljujemo tko će sve uz Milanovića ili Grabar-Kitarović završiti na Pantovčaku. On bi doveo Dejana Jovića, Stipu Mesića, Dragu Pilsela i Dragana Lozančića, dok bi ona u svoj tim uključila Marijanu Petir. Kako god novi kadrovski ustroj izgledao, jedno je sigurno – iz Ureda Predsjednika odlazi Mirjana Hrga.

Novinari 7Dnevno bacili su pogled i na Miroslava Škoru koji se priprema za daljnju političku karijeru nakon što nije uspio proći u drugi krug predsjedničkih izbora. Škoro će svoju strategiju bazirati na ideji da treba šutjeti i promišljati do kraja veljače, kada će nastaviti s razvojem svoje političke platforme s kojom planira osvojiti 20 mandata na parlamentarnim izborima. Ima jasan plan daljnjeg okupljanja desnice, no uz njega se više neće nalaziti Mate Radeljić, Velimir Bujanec i Zlatko Hasanbegović.

Novi broj 7Dnevno razotkrio je i kako se Hrvatska narodna stranka nalazi pred kolapsom. Naime, u proljeće HNS napuštaju dvojica najbitnijih ljudi stranke, predsjednik Ivan Vrdoljak i glavni tajnik Srećko Ferenčak, jedan od najdugovječnijih članova i operativac koji u rukama drži sve konce. Zanimljivo je da izvor iz vodstva stranke govori kako Vrdoljak iz HNS-a odlazi kako bi postao savjetnik uprave moćnog PPD-a, tvrtke s kojom ga se povezivalo godinama. Sve je te veze Vrdoljak preko svojih odvjetnika demantirao.

Ako ne stignete do kioska petkom i želite osigurati svoj primjerak koji će vam stići na kućnu adresu, to možete učiniti tako da se pretplatite na najprodavaniji politički tjednik u Hrvatskoj, 7Dnevno.

PRETPLATITE SE I UŠTEDITE 50%. KONTAKTIRAJTE NAS NA BROJ 099/4379-116, MAILOM NA [email protected] ILI ISPUNITE FORMULAR.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI