SKUPINA DRŽAVA PROTIV KORUPCIJE ODLUČILA: Hrvatska niti jednu preporuku nije provela na zadovoljavajući način

wikipedia.org

Niti jednu od 17 preporuka GRECO-a iz zadnjeg izvješća o sprječavanju korupcije, Hrvatska nije provela na zadovoljavajući način, objavilo je u srijedu tijelo Vijeća Europe za borbu protiv tog problema.

Oni ističu da je Hrvatska osam preporuka provela djelomično, a devet nikako.

Podsjetimo, to su preporuke iz petog evaluacijskog izvješća o Hrvatskoj, koje je usvojeno početkom prosinca 2019. a javno objavljeno u ožujku 2020. godine, navodi GRECO (Skupina država protiv korupcije) u izvješću.


Peti evaluacijski krug bio je fokusiran na najviše izvršne funkcije u središnjoj vlasti i agencijama za provedbu zakona.

“Hrvatska mora učiniti više u sprječavanju korupcije i promociji integriteta u središnjoj vlasti i provedbi zakona”, ističe u priopćenju GRECO.Ipak, to tijelo navodi da nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, kad su u pitanju najviši dužnosnici izvršne vlasti, ide u pravom smjeru prema ispunjenju nekih preporuka.

Njime se predviđaju novi mehanizmi za jačanje integriteta najviših dužnosnika izvršne vlasti, posebice mehanizam za otkrivanje sukoba interesa i godišnje izvješćivanje o imovini. Ovaj zakon GRECO namjerava dodatno ocijeniti nakon što bude usvojen.

GRECO pozdravlja i činjenicu da su u postupku mjere nužne za napuštanje prakse da se kazne plaćaju u gotovini izravno policijskim službenicima. Također pozdravlja i uključivanje predavanja o integritetu u školovanje i kasniju obuku policajaca.

“Hrvatska tek treba donijeti revidirani etički kodeks policije, te provesti sveobuhvatnu procjenu područja policijskog rada u kojima postoji rizik od korupcije i istražiti mogućnosti daljnjeg poboljšanja procesa imenovanja i napredovanja u policiji”, ističe u priopćenju GRECO.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI