Slavonska polja smrti: ‘Oni koji nisu htjeli bježati za Bleiburg, pobijeni su u svojim selima’

Hrvatski obredni zdrug Jazovka

I ovog travnja u Ruševu će se na prigodan način odati počast žrtvama iz travnja 1945.godine.

U Ruševu su ubijeni vojnici kao i civili iz ruševačkog i đakovačkog kraja. Točan broj im se ne zna a pretpostavlja se da je samo vojnika bilo više od 200. Poznata su imena tek manjeg broja njih. Tragična zbivanja počela su 17.travnja 1945.godine kada su u Đakovo ušli partizani, pripadnici 21. srpske divizije koja je bila u sastavu 1. jugoslavenske armije. Kolona smrti toga je dana krenula prema Ruševu i dio vojnika i civila ubijen je na putu, najviše po dolasku u Ruševo.

Ovo su žrtve koje se nisu htjele povlačiti prema Bleiburgu i zato su ubijene, za razliku od osoba koje su se povlačile prema Bleiburgu i koje su ubijene zato što su se povlačile, ali u Slovenskim Poljima Smrti. Travanjske žrtve partizana su one žrtve koje su čekale smrt kod kuće, a Svibanjske žrtve su žrtve koje su bježale od smrti tražeći spas na zapadu”, kažu iz đakovačkog Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Misa zadušnica kojom će se odati počast žrtvama je u nedjelju 15. travnja 2018. u 11 sati u mjesnoj crkvi Ruševo, a organizatori su:



Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osječko-baranjske županije

Župni ured Ruševo

Hrvatski obredni zdrug Jazovka-krilo Đakovo

Mjesni odbor Ruševo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata- ogranak Pleternica

Facebook Comments

Loading...
DIJELI