Slavonski SDP-ovci protestiraju zbog braniteljskog spomenika

Shutterstock / sdp

Sporan im je jedan napis.

Saborski zastupnik SDP-a i prvi čovjek Osječko-baranjskog ogranka te stranke Domagoj Hajduković te potpredsjednik iste organizacije Bogatić na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, osugidili su postavljanje ploče dvanaestorici hrvatskih vojnika na groblju u valpovačkom naselju Marjančaci, jer na ploči piše da su život dali za nezavisnu državu Hrvatsku. SDP-ovci drže da takva ploča glorificira ‘‘fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske”. Hajduković napominje da se ne radi o političkom, već civilizacijskom i ljudskom pitanju.

“Svaka nevina žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet, no nije prihvatljivo da se žrtve koriste radi glorificiranja izdajničkoga, fašističkoga i zločinačkog režima NDH koristeći ustaška obilježja. Republika Hrvatska nije sljednica te fašističke tvorevine, nego sljednica antifašističke, narodnooslobodilačke borbe i pripadnica progresivnoga zapadnoeuropskoga civilizacijskog kruga”, rekao je Hajduković, dodajući da ga je najviše šokiralo što se spomenici toga tipa dižu novcem valpovačkih poreznih obveznika.

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo je izjavio kako je spomenik sada tu i kako se nekima sviđa, nekima ne. Mi kažemo, gradonačelniče Šutalo, da to nije stvar estetike, nego stvar ljudskosti, civilizacije i morala. Tražimo da što prije uklonite sporni spomenik. Još jednom naglašavamo, poštovanje i pijetet svim nevinim žrtvama, ali veličanje izdajničkog i zločinačkog režima nikako ne”, zaključio je Hajduković.

Njegov kolega Bogatić stava je kako je postavljanje ploče inicirao lokalni HDZ, te je stoga prozvao župana Ivana Anušića da se oglasi o tome slučaju. ”Ovu ćemo problematiku otvoriti na sjednici Županijske skupštine. Želimo privući inozemna ulaganja, želimo biti turistička destinacija, a kakvu sliku o sebi ovime šaljemo u svijet”, napomenuo je Bogatić na što se nadovezao Hajduović napominjući da su se lokalni HDZ-ovci vodili postupcima predsjednice Grabar-Kitarović kojoj je donedavno pozdrav ‘Za dom spremni’ bio stari hrvatski pozdrav”.“Možda lokalni HDZ nema savjetnike da im kažu da to nije tako i da je NDH izdajnički, kvislinški i zločinački režim, pa im to govorimo mi”, zaključio je Hajduković.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI