SLOVENCI SE ODLUČILI NA DRASTIČNU MJERU: Općine na obali zabranile zalijevanje vrtova i pranje automobila

Pixabay

Visoke temperature i dugotrajno razdoblje bez kiše ne predstavlja problem samo nama nego i susjednim zemljama.

Tako u Sloveniji već neko vrijeme vlada suša, te su se općine na obali zbog toga odlučile na redukcije.

Gradonačelnici četiriju priobalnih slovenskih općina od kojih je najveća općina Koper, objavili su su zalihe kritične, te su do daljnjeg odlučili zatvoriti sve sustave za natapanje zelenih javnih površina, na svim plažama su isključeni tuševi, kao i fontane i česme na javnim mjestima.

Stanovnicima je zabranjeno zalijevanje privatnih vrtova i pranje automobila.

Limene ljubimce Slovenci mogu prati samo u onim autopraonicama koje koriste recikliranu vodu.Komunalnim službama je određeno da smanje količinu vode za zalijevanje drveća i javnih površina pod cvijećem, dok su u javnim toaletima postavljena upozorenja s pozivima na štednju vode. Na snazi je i zabrana pranje dvorišta i punjenja bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smještajem pozivaju se da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da istu štede.

Slovenski mediji pišu kako se ovako dugotrajan suša na tom području ne pamti se od 2012. godine, kad je stanje također bilo pred veću redukciju koja se izbjegla, a stanje s vodoopskrbom u dijelu Slovenije gdje se stanovništvo stalno povećava i u koje dolazi mnogo domaćih i stranih turista nije se bitno popravilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI