Slovenija se približava zelenoj fazi! Za dolazak na događaje prednost će davati negativnima na koronu

Foto: FENA

Slovenija se ubrzano približava “zelenoj” fazi kada će otpasti većina dosadašnjih protuepidemijskih mjera, ali će za sudjelovanje u nekim događajima i aktivnostima i dalje prednost imati oni koji su cijepljeni ili imaju negativan test na koronavirus, navode u petak slovenski mediji.

Prema procjenama, u Sloveniji će potpuno popuštanje mjera uslijediti početkom lipnja, kada bi broj dnevnih zaraza sa sadašnjih prosječnih 494 trebao pasti ispod 300. Tada bi trebale vrijediti samo osnovne higijenske mjere i zabrane rada barova i diskoteka, no za neke djelatnosti će vrijediti pravilo da u njima mogu sudjelovati samo oni koji se već cijepljeni, koji su preboljeli covid-19 ili imaju svježi negativni test na koronavirus.

Pravila za novi režim ponašanja u zelenoj fazi vlada je objavila na svojim mrežnim stranicama, a kako prenose mediji stupaju na snagu od ponedjeljka.


Potvrde o ispunjavanju uvjeta (PCT – preboljeli, cijepljeni, testirani) već moraju imati sudionici sportskih i kulturnih događaja koje je vlada ponovo dopustila zbog poboljšanja epidemiološke situacije, uz popunu najviše polovice sjedećih mjesta u auditoriju.

Potvrde o ispunjavanju PCT uvjeta vjerojatno će, uz bilateralne sporazume sa susjednim državama, omogućavati i lakše prelaženje granica.Kako pišu slovenski mediji, slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je ovih dana da je optimist u vezi razgovora sa susjednim državama pa i Hrvatskom  kako bi za ulazak bez karantene vrijedila i potvrda o cijepljenju prvom dozom cjepiva Astra Zenece, što Slovenija već primjenjuje pri ulasku u zemlju. Slovenija je u prvoj fazi cijepljenja najveći dio ljudi cijepila cjepivom Astra zenece, ali je u posljednje vrijeme sve više drugih cjepiva, u kojima dominiraju mRNA cjepiva.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata u zemlji potvrđeno 597 novih zaraza, uz 12,9 posto pozitivnih nalaza, što je brojčano i prema udjelu među testiranima manje nego prethodni dan i velik pad u odnosu na stanje prije sedam dana.

Broj hospitalizirani smanjio se na 443 covid pacijenata, dok je u zemlji po podacima ministarstva zdravstva još 8155 aktivnih slučajeva zaraze, a sa novih 6 smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih od posljedica Covida-19 povećao se na 4314.

Kako je pokazalo novo ispitivanje otpadnih voda u više slovenskih gradova, te laboratorijska ispitivanja genoma, računa se da je u Sloveniji sada s 97,5 posto prisutnosti raširena tzv. britanska varijanta koronavirusa, dok je lani dominantan osnovni tip gotovo nestao, a za jedan potvrđeni slučaj indijske varijante se računa da nema izgleda da se jače proširi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI