SLOVENKA (20) PREMINULA OD KRVNIH UGRUŠAKA: Povezano je s Janssen cjepivom

Foto: Pixabay/Ilustracija

Komisija koja se bavila slučajem 20-godišnjakinje iz Slovenije koja je u rujnu u UKC Ljubljana preminula od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja, potvrdila je sigurnu vezu između njezine smrti i cijepljenja Janssen cjepivom.

Na konferenciji za novinare to je objavio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar te pritom kazao kako će predložiti stopiranje cijepljenja Johnson & Johnsonom u Sloveniji. Cjepivo će biti dostupno samo na izričit zahtjev pojedinca.

Koordinator Komisije Zoran Simonovič, inače voditelj Područne jedinice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Maribor, rekao je da je Komisija bila sastavljena od pet članova: neurologa, infektologa i internista te farmakologa i epidemiologa.


Posebno povjerenstvo potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija. Pregledali su svu dokumentaciju koju joj je dostavio osobni liječnik i dokumentaciju od trenutka cijepljenja pacijentice, a prema Simonovičevim riječima, 20-godišnjakinja prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI